Manifest conjunt

El PSC assegura que es complirà la "literalitat" de l’acord amb ERC

Moret acusa els populars de no tenir un projecte per a Catalunya arran de la seva ofensiva contra el pacte amb els republicans per al finançament

El PSC assegura que es complirà la "literalitat" de l’acord amb ERC
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primera reunió de la direcció del PSC des que Salvador Illa és president de la Generalitat. La cúpula dels socialistes es va retrobar ahir a la seu del carrer de Pallars per començar el nou curs polític, que, sens dubte, estarà marcat per la tornada del partit al Palau de la Generalitat, 14 anys després de la caiguda del tripartit. Qui va assumir el paper de portaveu va ser la número dos de la formació i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que va explicar que a finals de setembre el consell nacional del partit decidirà qui assumirà aquest càrrec a llarg termini. El març passat, Illa va situar com a portaveu la llavors alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón. No obstant, el seu nomenament com a consellera d’Interior impossibilita que pugui continuar exercint aquesta funció.

Aquesta serà la tercera vegada, des del 1980, que el PSC agafa les regnes de la Generalitat. I si la primera vegada, amb Pasqual Maragall, el repte va ser un nou Estatut, ara ho serà el "finançament singular" que socialistes i republicans van pactar a canvi de la investidura d’Illa.

La polèmica amb Montero

Al ser preguntada per aquesta qüestió, que ja ha generat les primeres tensions amb ERC, Moret va mostrar el document firmat amb els republicans per assegurar que es "complirà" la "literalitat" de l’acord. "El pacte parla d’un model econòmic singular per a Catalunya i el complirem al cent per cent", va sentenciar.

La setmana passada, la ministra María Jesús Montero va obrir la primera bretxa amb ERC negant que l’acord fos un "concert econòmic" com el que hi ha al País Basc i Navarra. "Ni és un concert econòmic ni és una reforma en ús del model de finançament", va afirmar en declaracions des d’Andalusia, per acabar afegint després: "Qualsevol que digui una altra cosa, menteix".

Unes declaracions contundents que no van agradar al partit ara liderat per Marta Rovira, que va amenaçar de no aprovar els pressupostos de l’Estat i deixar caure el Govern de Pedro Sánchez. Un dia més tard, el també ministre Jordi Hereu ja va emmarcar la polèmica dins d’un "debat nominal".

El PP mira d’evitar una bretxa entre els barons

Notícies relacionades

El PP exhibeix una posició conjunta i contrària al pacte fiscal entre el PSOE i ERC per fer president del Govern Salvador Illa amb un manifest firmat pels seus presidents autonòmics. A Génova miren de tallar d’arrel la possible bretxa que es podria obrir en alguna de les seves comunitats després que el Govern mirés de refredar el pacte amb els independentistes –María Jesús Montero va negar que sigui un concert arran de les paraules de socialistes destacats com Josep Borrell– obrint-se a parlar amb altres territoris en funció de la seva singularitat.

Un esquema igual al de la quitació de deute pactada amb ERC per investir Pedro Sánchez la tardor passada, i que va deixar entreveure les diferències que hi ha amb les comunitats del PP. No totes les CA es troben en la mateixa situació i les diferències sobre el futur sistema de finançament (caducat el 2014) també són notables. Precisament, Feijóo reunirà els seus barons el 6 de setembre per donar una resposta comuna al que els conservadors anomenen «la ruptura de la igualtat» pel pacte català, però ahir ja es va publicar un document amb línies generals.