ERC i Comuns exigiran a Illa complir els acords a canvi dels pressupostos

Els dos partits accepten el rol de socis prioritaris del president, però es preparen per exigir contrapartides en la negociació dels comptes del 2025

Marta Rovira i Lluïsa Moret firmen el pacte d’investidura. | MARC PUIG

Marta Rovira i Lluïsa Moret firmen el pacte d’investidura. | MARC PUIG

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La legislatura ha començat a Catalunya amb un esquema relativament senzill: el PSC governa en solitari la Generalitat i aspira a aprovar les principals lleis del mandat amb el suport al Parlament d’ERC i els Comuns. La primera gran prova de foc que mesurarà la fortalesa d’aquest esquema serà la negociació de la llei de pressupostos de la Generalitat del 2025. El president Illa ja ha assenyalat els republicans i els morats com a socis prioritaris i aquests dos partits accepten el rol, però es preparen per formular les seves exigències. ERC i els Comuns coincideixen en el nucli de les seves demandes: si el Govern vol tenir pressupostos haurà de complir els acords d’investidura que aquestes dues formacions van firmar fa un mes amb el PSC a canvi d’investir Illa.

El primer contacte per abordar els comptes entre el Govern i els dos partits es va donar dilluns. Van ser sengles trucades de cortesia de la consellera d’Economia, Alícia Romero, al portaveu parlamentari dels Comuns, David Cid, i a la secretària adjunta d’ERC, Marta Vilalta. No s’hi va entrar en matèria, però els dos partits van quedar formalment avisats que l’Executiu català compta amb ells. La idea amb la qual treballa el Govern és donar-se dos mesos per negociar per després, a principis del mes de novembre, tramitar els pressupostos al Parlament amb l’acord ja tancat. Si Salvador Illa aconsegueix complir amb aquest calendari, l’1 de gener tindrà els seus primers comptes en vigor.

Des d’ERC assumeixen el seu nou paper de partit de l’oposició, però avisen que, si el Govern vol nous pressupostos, les contrapartides hauran de ser clares. La idea central és que el pacte de pressupostos ha d’aportar les partides necessàries per fer realitat l’acord d’investidura que van firmar amb el PSC a principis d’agost. Per posar-ne un exemple: si aquell acord recollia el traspàs definitiu de Rodalies o el nou Hospital Clínic –per esmentar dos casos-, l’acord de pressupostos ha de recollir les partides necessàries per fer-ho realitat. "L’acord d’investidura ha de ser dins del de pressupostos. Si falta una sola cosa, no hi haurà pacte [de pressupostos]", assenyalen fonts d’ERC.

El finançament "singular"

Notícies relacionades

I de tot el que ERC i el PSC van firmar a canvi d’investir Illa, sobresurt una qüestió: el pacte perquè Catalunya tingui un "finançament singular". Així, els republicans també exigiran passos decisius en aquest assumpte. Quina millor forma, sosté ERC, de certificar aquest finançament que veure en els nous comptes com milloren els recursos que arriben des de l’Estat. El Govern assumeix que no podrà demorar els avenços en finançament, però avisa que el canvi de sistema serà progressiu i a mitjà termini.

Des dels Comuns s’exigeix al Govern la mateixa operació: si Illa vol els seus comptes, serà "imprescindible" que concretin els diners necessaris per fer complir les inversions socials que recollia el pacte d’investidura.