El PP acusa Sánchez d’encoratjar un "efecte crida" de la immigració il·legal

Feijóo retreu al cap del Govern que «promocioni Espanya com a destí» en comptes de «combatre les màfies» / El líder socialista insisteix en els beneficis de la migració "segura, ordenada i regular"

El PP acusa Sánchez d’encoratjar un "efecte crida" de la immigració il·legal
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Miguel Ángel Rodríguez

El PP va llançar dures crítiques contra les primeres mesures anunciades per Pedro Sánchez des de Mauritània –el primer país que visita en la gira per l’Àfrica que està fent aquesta setmana– i va acusar el president del Govern de no tenir una política migratòria i d’estar encoratjant "un efecte crida" en la pitjor crisi de migració irregular. Alberto Núñez Feijóo va acusar Sánchez d’anar "al revés que la resta de la Unió Europea" per "promocionar Espanya com a destí" en lloc d’acudir al continent africà "a combatre les màfies".

"Qui vingui, contracte en origen i carta de compliment de les nostres lleis", va rematar el líder de l’oposició en un missatge a les seves xarxes socials. El que Sánchez va anunciar des de Nouakchott –la capital mauritana– abans de posar rumb cap al Senegal va ser un memoràndum per desenvolupar la migració circular, segons la qual precisament es contracta treballadors en origen per a determinats treballs estacionals i que, després, tornen al seu país. Aquest tipus d’acord ja opera al Marroc i al Senegal, entre d’altres països.

"Improvisa constantment"

Per a Feijóo, no obstant, el que fa el president és provocar "un efecte crida" que pel portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, és "un autèntic disbarat". El diputat gallec, en una entrevista a esRadio ahir, va assegurar que l’Executiu de Sánchez "improvisa constantment" i va assegurar que el que fa és "una crida clara a la immigració il·legal i irregular que gestionen màfies i posen en perill vides en pasteres", i que després "causen centenars de morts de què Sánchez es corresponsabilitza".

Mentre els dos grans partits continuen sense obrir contactes per intentar pactar una reforma a la llei d’estrangeria –el Congrés la va tombar al juliol–, el debat migratori no fa més que enfrontar Govern i oposició. Tellado, igual que Feijóo, va citar països com Alemanya o Itàlia, "que parlen de deportacions massives i acudeixen als països d’origen per frenar la immigració il·legal", mentre que Sánchez "va en la direcció contrària". El portaveu del PP al Congrés també va criticar el Ministeri de l’Interior per permetre "que les fronteres d’Espanya siguin un autèntic colador", i el d’Exteriors, "que no porta accions als països d’origen" per controlar les arribades a Espanya. "La nostra postura és la de la responsabilitat. Aprendre dels països del nostre entorn que estan demostrant que poden frenar les onades. Nosaltres no. I això és perquè a Espanya no hi ha ningú al capdavant del timó", va concloure Tellado.

Resposta del president

El president del Govern va tornar a insistir que és necessària una gestió del "repte migratori que sigui segura, ordenada i regular", cosa que beneficiaria Espanya. Ho va fer després de lloar l’acció dels agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que estan desplegats al port de Banjul, la capital de Gàmbia, el segon país de la seva gira per l’Àfrica Occidental. No obstant, hores després, ja al Senegal (última etapa de la gira), va advertir que és "imprescindible" el retorn als seus països dels que arriben a Espanya irregularment.

"Principalment –va dir en un acte a l’Institut Cervantes de Dakar– perquè aquest retorn trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies i als que es posen a les seves mans, però essencialment perquè la legislació europea i espanyola hi obliguen".

Dimarts, a última hora del dia, el cap de l’Executiu havia defensat la migració a l’assegurar que no és un problema, sinó "una necessitat que implica certs problemes" i considera que és "fonamental" per a l’economia espanyola ja que suposa "riquesa, desenvolupament i prosperitat". Unes paraules que li van valer la dura crítica de Feijóo.

Notícies relacionades

El president del Govern va defensar la firma d’un memoràndum d’entesa amb Gàmbia per "facilitar una migració segura, ordenada i regular que beneficiarà" els dos països. A més, va recalcar que aquesta gestió ha d’implicar els països d’origen, de trànsit i els receptors, Espanya en aquest cas. Així, Sánchez va anunciar que l’Executiu llançarà "formalment una nova estratègia" per a les relacions amb l’Àfrica, amb especial incidència en les regions de l’Àfrica Occidental i del Sahel.

En resposta a Feijóo, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, va asseverar: "L’únic efecte crida que es produeix és l’efecte crida de Vox sobre el PP. Vox sembra odi i xenofòbia i el PP l’alimenta". A més, va demanar al líder de l’oposició que "intenti ser més responsable i més humà" a l’hora d’encarar aquesta crisi. Bolaños va assegurar que les aportacions dels migrants a la Seguretat Social "acrediten que estan sent imprescindibles per al creixement" d’Espanya.

Temes:

Govern Vox