Drama humanitari

El PP veu ara opcions per al pacte migratori després del gir del Govern

Els populars reconeixen que "el marc canvia" si hi ha accions per tallar les arribades i amb el president de l’Executiu assumint la tesi d’altres països europeus respecte a les deportacions

El PP veu ara opcions per al pacte migratori després del gir del Govern
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La gira per l’Àfrica del president del Govern ha canviat, almenys en part, el debat migratori. A principis de setmana la direcció nacional del PP assegurava veure inviable un acord per reformar la llei d’estrangeria després del fracàs de juliol al Congrés. Les postures, apuntaven des de Génova, estaven massa allunyades, i recalcaven que les seves condicions es mantindrien intactes: finançament i recursos concrets per a les comunitats autònomes col·lapsades, la convocatòria dels presidents autonòmics i la necessitat d’actuar als països d’origen, implicant la Unió Europea. Però les declaracions de Pedro Sánchez al Senegal, incorporant la seguretat com un aspecte essencial i parlant de deportacions, han fet canviar el to del PP.

I, com a mínim, ara veuen una escletxa per la qual explorar un acord. En l’entorn d’Alberto Núñez Feijóo creuen que hi ha un canvi en l’Executiu que fins ara no s’havia produït: assumir que s’ha de tallar el flux migratori en origen perquè les entrades d’immigració irregular descendeixin notablement a Espanya, com estan fent altres països europeus. Sánchez va dir textualment que és "imprescindible el retorn dels que arriben irregularment", perquè es trasllada "un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies". A la Moncloa asseguren que no hi ha hagut modificacions discursives a conseqüència de les crítiques del PP i defensen que existeix un full de ruta clar, insistint que els conservadors voregen la xenofòbia en el seu plantejament.

Però en un cop d’ull cap a la resta del continent, fa mesos que el socialista alemany Olaf Scholz aposta per endurir la seva política migratòria i acaba de firmar un acord per combatre les màfies amb el primer ministre britànic, el també progressista Keir Starmer. La que més polèmica suscita és sens dubte la italiana Giorgia Meloni, que a més de desemborsar quantitats molt importants de diners a països emissors perquè col·laborin, ha tancat acords bilaterals amb veïns com Albània per traslladar immigrants i, sobretot, ha aplicat mà dura amb oenagés multant-les i bloquejant els seus vaixells com ha passat amb Metges sense Fronteres aquests dies després de salvar centenars de persones al Mediterrani.

"Nou enfocament"

En aquest context, el PP considera que "hi ha un nou enfocament" a tot Europa –en molts casos amb polítiques molt restrictives, que aniran a més– al qual Sánchez "abans o després havia d’unir-se". I creuen que ara "hi pot haver un punt de partida". A Génova van criticar durament els primers anuncis del president des de Mauritània, centrats en immigració circular per promoure contractes temporals perquè nous migrants poguessin acudir a Espanya a desenvolupar feines estacionals, malgrat que és un model que funciona en altres països i que també el PP va impulsar governant.

Els populars es queixaven que "aquest no havia de ser el motiu del viatge en vista de la situació crítica" i van acabar endurint la seva posició a nivells màxims –i en clara competició amb Vox– parlant d’"efecte crida", "improvisació" i "disbarats", malgrat que Sánchez ja havia parlat dels beneficis de la immigració sempre que fos "segura, ordenada i regular".

Deportacions d’estrangers

La sorpresa per a l’oposició va arribar quan dimecres a la nit Sánchez va dir des del Senegal que els retorns d’immigrants irregulars als seus països eren "imprescindibles". Un llenguatge que fins ara no s’havia sentit en aquests dies des del Govern d’Espanya, i que a més introduïa per primera vegada les deportacions d’estrangers i una voluntat de tallar els fluxos migratoris.

Notícies relacionades

El PP considera que la UE s’ha d’implicar encara més en la situació d’Espanya com a frontera sud del continent, ara que a més la ruta canària s’ha intensificat com a conseqüència del bloqueig de Tunísia com a porta de sortida al Mediterrani. Al juliol Feijóo ja va aprofitar una reunió amb els seus socis del PP europeu per demanar "ajuda".

Des de Génova insisteixen que això "és un primer pas" que pot transformar-se en una interlocució per mirar de reformar la llei d’estrangeria.

Temes:

Govern