Sánchez condemna l’"infern" de la immigració irregular

El dirigent socialista critica, després dels retrets per part del PP, que utilitzen la migració per "estendre l’odi i la xenofòbia"

Sánchez condemna l’"infern" de la immigració irregular
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va finalitzar ahir el seu viatge per l’Àfrica per abordar la qüestió migratòria. Després de dos dies en què li han plogut les crítiques del PP per les seves declaracions, primer a favor de la migració i després de la repatriació dels estrangers que hagin entrat de manera irregular a Espanya, el president del Govern va criticar aquells que utilitzen la migració "com a excusa per estendre l’odi i la xenofòbia". A més, va recalcar els beneficis d’una migració "ordenada" davant l’"infern" que suposa la "irregular". Després de visitar Mauritània i Gàmbia, Sánchez es va reunir amb el president del Senegal, Bassirou Diomaye Faye, amb qui va comparèixer per explicar el memoràndum acordat en matèria de migració circular. "La contractació en origen, la migració ordenada, ens convé a tots, ens vacuna contra els que fan de la migració irregular un negoci, com per desgràcia fan màfies, i contra els que utilitzen aquesta migració com a excusa per estendre l’odi i la xenofòbia en les nostres societats", va sentenciar.

Unes paraules que arriben després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, l’acusés de fomentar l’"efecte crida" al defensar que Espanya necessita de la migració regular. A més, dimecres passat, Sánchez va matisar que és "imprescindible" el retorn als seus països de les persones que arriben a Espanya irregularment: "Principalment perquè el retorn transmet un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies i als que es cauen a les seves mans". Novament, fonts del PP van criticar el cap de l’Executiu pel seu canvi de postura i per no tenir un pla davant l’arribada massiva de migrants a les Canàries.

No obstant, Sánchez va ser molt clar ahir a l’assegurar que la migració ordenada "és necessària i convenient tant per als països d’origen com per als països de destí". Això sí, va insistir que es refereix als fluxos regulars, "perquè la irregular és directament un infern que porta a situacions extremes d’explotació, de desigualtat per als migrants, i que comporta un risc molt alt de mort per als joves que cauen presos de les màfies que trafiquen amb els éssers humans".

"Per això, hem de promoure la migració regular i ordenada i lluitar contra la immigració irregular", va sentenciar. En aquest sentit, Sánchez va fer un "balanç molt positiu" d’aquest viatge, en el qual s’ha centrat a reconèixer "el gran esforç" de Mauritània, Gàmbia i el Senegal per "frenar el drama de milers de persones que arrisquen les seves vides per buscar un futur millor".

La solució a la crisi

Tot seguit, va explicar que la solució a aquesta crisi implica "crear noves oportunitats de desenvolupament econòmic" als països d’origen i de trànsit; recolzar "la lluita contra les màfies amb el reforç de les capacitats d’aquests països en matèria de seguretat" i, finalment, l’aposta per la migració circular, la base de la proposta que Sánchez ha portat a aquests països. Això consisteix en la formació i contractació de treballadors als països d’origen perquè exerceixin una tasca estacional a Espanya i que, a l’acabar l’activitat, tornin al seu país.

Notícies relacionades

Sánchez va iniciar el viatge per l’Àfrica occidental després de les massives arribades d’estrangers, molts d’ells menors, a les costes de les Canàries i a Ceuta. Durant aquests tres dies, el cap de l’Executiu ha posat l’accent en la necessitat de continuar reforçant les aliances amb els països d’origen i de trànsit. Així, dimecres passat va visitar un destacament de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que està emplaçat a Gàmbia per ajudar en la lluita contra les màfies.

Al Senegal també va anunciar la creació de l’Aliança l’Àfrica Avança, un nou marc de relacions amb els països africans per incentivar la col·laboració.