Gira africana
Senegal, el país que va salvar pels pèls la democràcia
Bassirou Diomaye Faye és el president més jove de la història del Senegal. És un inspector d’Hisenda de 44 anys, musulmà, com gairebé tota la població del país, i bígam: apareix amb freqüència amb les seves dues dones, Marie Khone Faye, mare dels seus quatre fills, i Absa Faye. El camí cap al poder de Faye i del seu primer ministre, Ousmane Sonko, no ha sigut senzill. Van ser a la presó durant el mandat de l’anterior president, Macky Sall, que va intentar perpetuar-se en el poder. Hi va haver protestes i repressió violenta amb almenys dues dotzenes de morts el 2023. I una nova onada de descontentament popular a principis d’aquest any.
Finalment, l’excolònia francesa, que té 17 milions d’habitants, va aconseguir encarrilar la situació, es va produir una votació neta, Sall va reconèixer la derrota i va cedir el poder de manera pacífica a finals de març. Una lliçó de democràcia ben poc habitual a la zona, assolada per cops d’Estat.
Precisament ahir, el nou Govern senegalès va firmar amb l’empresa espanyola d’energia AEE Power la revisió del contracte de 152 milions d’euros per a la distribució elèctrica a les zones rurals del país africà.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim