La crisi migratòria esquerda les relacions entre el PSOE i Sumar

Urtasun critica que el cap de l’Executiu abraci idees de l’extrema dreta com ara la repatriació dels nouvinguts

La crisi migratòria esquerda les relacions entre el PSOE i Sumar

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El viatge de Pedro Sánchez i les seves declaracions sobre la migració han provocat aquests dies les crítiques del PP, cosa previsible. Però també han molestat dins del Govern de coalició. El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, va retreure ahir al cap de l’Executiu que recolzi mesures de l’extrema dreta com la repatriació dels migrants que han entrat a Espanya de manera irregular. L’ala socialista del Govern no va trigar a recordar al seu soci que és Sánchez qui marca la política migratòria.

En els tres dies en què ha recorregut Mauritània, Gàmbia i el Senegal, Sánchez ha deixat clara la seva aposta per afrontar el repte migratori: "Promoure la migració regular i ordenada i lluitar contra la immigració irregular". En aquesta lluita contra la immigració irregular,que va qualificar d’"infern" per als migrants, és "imprescindible" el retorn als seus països d’aquells que arriben a Espanya per aquesta via. "Principalment, perquè aquest retorn trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies i als que es posen a les seves mans", va dir ahir.

Aquesta defensa de la repatriació de migrants no va agradar a Sumar. Ahir, Urtasun va demanar no "caure en la trampa dels discursos de la dreta i l’extrema dreta que situen les expulsions i les devolucions com la solució a un fenomen que és complex". Al seu lloc, va advocar per "una resposta progressista, amb els drets humans al centre". A més, va apostar per la regularització d’aquells estrangers que fa anys que treballen a Espanya "en unes condicions pràcticament d’esclavitud".

"No permetrem que s’instal·lin en el debat públic les fallides receptes demagògiques i contràries als drets humans que ens plantegen la dreta i l’extrema dreta en aquest moment", va insistir Urtasun quan se li va preguntar si qualificaria les propostes de Sánchez com d’extrema dreta. Unes paraules que li van valer la reprimenda de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va afirmar: "Sumar està en el Govern i la posició del Govern en aquesta matèria la marca el president, que ja ha exposat clarament la posició".

Notícies relacionades

La resposta al PP

A més a més, els ministres del PSOE es van afanyar a defensar la política migratòria de Sánchez davant les crítiques contínues del PP. Robles va assegurar que els populars només volen "treure profit i fer política" a compte de la crisi migratòria. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va apuntar que els conservadors "estan en una fugida després de les posicions més xenòfobes de Vox i de l’extrema dreta".

Temes:

Sumar Govern PSOE