Aritmètica parlamentària

L’amenaça d’Ábalos

L’exministre i exdirigent socialista està decebut amb l’auditoria feta per Puente i avisa a l’Executiu que el seu suport al Congrés no està assegurat. Sense ell, la majoria del Govern a la Cambra baixa perilla. 

L’amenaça d’Ábalos
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

José Luis Ábalos és el diputat número vuit del grup Mixt del Congrés. S’asseu al galliner, a les files més altes de l’hemicicle, on no solen apuntar les càmeres, al costat del parlamentari del BNG, Nestor Rego. I tot i així, Ábalos, exministre de Transports i exsecretari d’Organització del PSOE, continua sent el diputat socialista 121 referent a l’aritmètica parlamentària. Amb l’esclat del cas Koldo va abandonar el seu grup, però no va deixar l’acta, i va comprometre el seu suport al Govern. Ara, les coses han canviat. Ábalos amenaça de votar en consciència i una simple abstenció seva, sumada a una d’ERC o Junts, podria enviar a rodar la delicada majoria de l’Executiu.

A finals de febrer, al cap de pocs dies que sortís a la llum el cas Koldo, Ábalos va comparèixer a la sala de premsa del Congrés. Va explicar que el PSOE l’havia expulsat del grup parlamentari, però que no deixaria el seu escó perquè necessitava una "tribuna" des de la qual defensar la seva "honorabilitat" davant les informacions sobre una presumpta trama de corrupció que es va gestar al seu ministeri, a càrrec de qui va ser el seu assessor, Koldo García. Des d’aleshores, Ábalos ha mantingut un paper discret a la Cambra baixa, sempre recolzant la posició del PSOE.

Votar "en consciència"

Aquest equilibri s’ha vist trastocat pels resultats d’una auditoria interna que va sol·licitar l’actual ministre de Transport, Óscar Puente, sobre els contractes realitzats durant la pandèmia amb l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas per a la compra de mascaretes. L’informe determina que hi va haver irregularitats. La principal, en 38 minuts es va modificar un contracte per adquirir quatre milions de mascaretes i es va ampliar a vuit milions. L’ordre estava firmada per Ábalos.

"Això, més que un informe, sembla un tribunal d’honor, prohibit per la Constitució. El ministre pot ordenar una auditoria, el que no es pot fer és una investigació paral·lela a escala judicial", va denunciar Ábalos dilluns en una entrevista a Cuatro. "Del PSOE no m’ho podia esperar, això", va sentenciar. Un enuig que l’ha portat a llançar un avís, des d’ara no serà tan "seguidista" al Congrés i votarà "en consciència". A tall d’exemple va posar la futura votació sobre el sistema de finançament català.

Notícies relacionades

La advertència de l’exministre no és gens fútil, tenint en compte la fragilitat de la majoria parlamentària que sustenta el Govern. Durant els últims mesos, l’Executiu ha patit més d’una desena de derrotes i la posició d’Ábalos podria agreujar aquesta situació. PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, Podem, BNG i Ábalos sumen 178 diputats contra els 171 de PP, Vox i UPN. Al mig sol estar sempre Coalició Canària.

Amb aquests comptes, si s’absté algun dels socis bascos –EH Bildu o el PNB– i ho fa també Ábalos, l’Executiu necessitaria comptar sí o sí amb el suport o l’abstenció Coalició Canària per tirar endavant les votacions. Pitjor encara, i més possible, és que Junts s’abstingui en alguna votació. En aquest cas, el sí d’Ábalos seria clau i la seva mera abstenció portaria el Govern a una derrota. Si el Govern ja encarava una tardor calenta, amb els postconvergents disposats a donar guerra, ara haurà també de mirar de reüll al galliner per veure què fa Ábalos.

Temes:

Govern PSOE