Dirigents del PP veuen necessari reconduir la relació amb el PNB
Génova assumeix que els nacionalistes bascos i Junts són indispensables en l’estratègia per continuar fragmentant els suports de Sánchez
La sensació que la legislatura estarà marcada per una constant inestabilitat es manté dins el PP. Amb la incògnita de si hi haurà Pressupostos o el Govern es plantejarà prorrogar-los un cop més, i el rumb que emprengui Junts a partir d’ara, el que sí que ha calat després de l’estiu en el principal partit de l’oposició és que no hi ha eleccions a la vista. I que serà molt difícil que Pedro Sánchez caigui. El punt de partida aquest mes de setembre és que ve un curs polític "més pla" que els anys passats, plens de campanyes electorals. A Génova treballen amb l’escenari que l’Executiu patirà per la fragilitat de la seva majoria, amb socis que cada setmana puguin causar-li ensurts. Però no gaire més.
Que el Govern perdi votacions i es desgasti a poc a poc és l’objectiu i per aconseguir-ho, diuen en l’entorn d’Alberto Núñez Feijóo, han de continuar teixint relacions i complicitats amb els grups que puguin recolzar iniciatives al PP i despenjar-se de les de l’Executiu. És una tesi bastant estesa per tot el partit i per això mateix alguns dirigents nacionals i en el grup parlamentari del Congrés van veure amb certa inquietud la mala sintonia que es va evidenciar amb el PNB dimarts passat a la Cambra baixa.
Convergències econòmiques
Els nacionalistes bascos no van recolzar una sola petició de compareixença del PP (se’n van votar fins a 10) i van salvar Sánchez d’emportar-se el primer cop parlamentari del curs. Al no estar reunit el ple, sinó la Diputació Permanent (un òrgan més reduït), no va ser suficient l’equació que ha operat abans: PP i Vox sumant-hi Junts. Però són uns quants dirigents consultats per aquest diari els que consideren que el PP tampoc pot estar a mans sempre del grup de Carles Puigdemont per desgastar el Govern. Que també és necessari comptar amb altres actors i el PNB, amb el qual comparteixen plantejaments en diferents àrees, fonamentalment l’econòmica, ha de jugar un paper.
"El problema no va ser només que el PNB no ens recolzés cap petició. És que a més es va mostrar molt hostil amb nosaltres. No hi ha un treball d’acostament, de més cordialitat. Hem de replantejar-nos això", coincideixen diferents veus dins del PP. I totes insisteixen que la capacitat que s’apropin al seu grup (més enllà de Vox) altres forces de l’espectre del centredreta pot ser el camí per fer que el Govern segueixi acumulant derrotes aquest curs. "Trencar el bloc de la investidura, que es continuï fragmentant. I també evidenciar que el PP no està aïllat i que hi ha més partits que comparteixen alguns dels nostres plantejaments. Aquest és el nostre objectiu", reflexionen diputats amb trajectòria.
Notícies relacionadesMés enllà del posicionament que va mantenir el PNB i l’intercanvi de retrets constant entre diputats dels dos grups, la veritable topada es va produir més tard entre Miguel Tellado, portaveu del PP, i Aitor Esteban, que dirigeix el grup nacionalista al Congrés. Va ser públic, en xarxes socials i els dos es van dir mútuament "matussers".
El diputat gallec té la comesa de ser la veu dura del PP en clar contrast amb la imatge que vol projectar Feijóo. Igual que abans hi va haver aquests perfils –el més clar Rafael Hernando amb Rajoy, però fins i tot Cayetana Álvarez de Toledo després amb Pablo Casado–, l’aposta pel líder del partit va ser recuperar aquest flagell del Govern. Però en el grup recorden que la "mà esquerra" i la capacitat de "filar prim" en aquesta legislatura és crucial.
- El conflicte del Pròxim Orient La treva al Líban dona esperances a un sistema polític bloquejat des del 2022
- Maribel Albalat: "Si haguessin avisat abans, no hi hauria tants morts"
- Els empresaris, pessimistes davant una recuperació lenta
- Una emergència a cegues amb falta de dades
- "La vida abans i després de la dana"