La caravana de Junqueras

Fa mesos que l’exlíder d’ERC es reuneix amb representants de la societat i de les bases de la formació a la recerca de suport per recuperar el lideratge republicà. Ahir, la ruta el va portar per Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, dos feus del partit socialista.

Oriol Junqueras, ahir, jugant a la petanca al Club de Petanca de l’Atlètic Adrianenc. | FERRAN NADEU

Oriol Junqueras, ahir, jugant a la petanca al Club de Petanca de l’Atlètic Adrianenc. | FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Oriol Junqueras està de ruta. Des de fa alguns mesos, l’expresident d’ERC recorre les comarques catalanes per portar a terme un "procés d’escolta" dirigit als militants i a la societat. L’objectiu a curt termini és recuperar el lideratge d’ERC en el congrés del 30 de novembre. L’objectiu a mitjà termini, tornar ERC a les principals institucions de Catalunya i, tot i que no ho verbalitzi, amb ell de president de la Generalitat. Ahir, EL PERIÓDICO es va afegir a la caravana junquerista que va fer aturada a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, dos feus del partit socialista.

La jornada va començar visitant les instal·lacions de Ràdio La Mina i aquí a ningú li interessa la crisi interna d’ERC. A la seu de l’emissora, els problemes són més mundans. Un dels presentadors de l’emissora, Víctor Vilches, va explicar amb orgull les últimes reformes: parets acabades de pintar, aire condicionat i sistema elèctric nou. Resulta que a la ràdio tenien "problemes de bestioletes i éssers vius". "¿De quina dimensió?", va preguntar Junqueras. "De la mida del teu avantbraç seria quedar curt", va rebre per resposta. Segons Vilches, "això està igual o pitjor que als anys 90". Junqueras escoltava i prometia: "Quan estiguem en el govern [municipal] segur que farem una feina molt millor".

Junqueras va comptar ahir amb tres cicerones republicans de la zona: Gabriel Rufián, la diputada al Parlament Ana Balsera i el regidor a Sant Adrià Rubén Arenas. La següent parada va ser el Club de Petanca de l’Atlètic Adrianenc. Allà els esperaven el Domingo, el Notario i la María, entre d’altres. Primer una advertència: "La petanca no és només de iaios"– i, de nou, problemes per explicar a Junqueras: el conflicte amb l’ajuntament per la titularitat dels terrenys i amb el permís de bar del club. Aquí, va tocar fer partida. A la primera, Junqueras va encertar la bola de petanca just al costat del bolig i va guanyar. Firmaria que el congrés d’ERC del 30 de novembre tingués el mateix desenvolupament. Victòria i per la via ràpida.

A continuació, Junqueras tenia programat un dinar amb una quarantena d’afiliats del partit de la zona. Després de menjar a base de fideuà i fricandó, el regidor Arenas resumia el principal i únic punt de l’ordre del dia: "Per què és important que Junqueras torni a ser el president d’ERC".

Pèrdua de confiança

A partir d’aquí, una hora i quart de Junqueras que, sense càmeres, va començar directe i a boca de canó: "Hi ha dues raons per les quals hem de salvar el nostre partit", dispara aviat. La primera és "externa", i és perquè detecta que el seu partit ha perdut "confiança, contacte i proximitat amb molts sectors de la societat. Hem perdut vot femení i jove. Alguna cosa no hem acabat de fer prou bé".

Notícies relacionades

La segona raó per a la "salvació" d’ERC és "interna" i una mica més delicada. Junqueras va expressar la seva discrepància amb una part de la direcció actual –de la qual va formar part fins al maig– per com ha portat el partit en els últims anys. La idea que intenta transmetre, sense dir-ho, és que ell va ser apartat de les grans decisions quan va entrar a la presó (2017) i no va recuperar el comandament quan en va sortir (2021). Demana, sense demanar-ho, una nova oportunitat per tornar a liderar ERC: "Ens hi juguem molt i, si això no surt bé, deixarem de ser una eina útil".

Al tractar-se de Junqueras, era impossible que la xerrada amb la militància no acabés derivant en una xerrada sobre història. Va recordar l’ERC hegemònica de la Segona República i es va plantejar que algun dia el "cinturó roig" sigui políticament "groc". És a dir, que els municipis metropolitans amb bandera del PSC, algun dia virin cap a ERC.