La direcció d’ERC ratifica la data del 30 de novembre per al congrés

Acto de presentación de la candidatura rival de Oriol Junqueras al liderazgo de ERC.

Acto de presentación de la candidatura rival de Oriol Junqueras al liderazgo de ERC. / Alberto Paredes / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La polèmica per la data del congrés d’ERC en el qual s’ha d’elegir la nova direcció del partit continua portant cua. Ahir la direcció del partit, basant-se en un informe intern de la comissió de garanties, va decidir ratificar la data del conclave per al 30 de novembre. La decisió no va agradar gens a l’exlíder de la formació Oriol Junqueras, partidari d’avançar-lo per agilitzar els terminis. Fonts de la candidatura de l’expresident van lamentar l’"enrocament i la inflexibilitat" de la "direcció interina" del partit.

La direcció d’ERC, liderada per Marta Rovira –enfrontada des de fa mesos a Junqueras–, es remet a l’informe per reivindicar que la data elegida és "plenament vigent i vàlida" perquè en res "contradiu la normativa" del partit. Des de la candidatura de Junqueras, en canvi, consideren que la direcció està impedint un debat intern sobre l’avanç del congrés i ho fa per "la via dels fets consumats".

El pols es manté

Mentrestant, un grup de militants pròxims a Junqueras intenten mantenir el pols per avançar el congrés a mitjans d’octubre. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, aquests afiliats han registrat una instància en què qüestionen l’informe de la comissió de garanties i demanen aclariments.

Notícies relacionades

El seu argument és que els estatuts fixen que no poden passar més de tres mesos entre que dimiteix el president del partit –com va fer Junqueras el 10 de juny– i la celebració del congrés. Conclouen, per tant, que s’hauria de fer el 10 de setembre com a molt tard.

Més enllà dels arguments jurídics, la polèmica per la data del congrés comporta una disputa entre les dues candidatures que es disputen el control del partit, una de liderada per Junqueras i una altra per dirigents i militants pròxims a la secretària general.