Illa reactiva la taula Generalitat-Estat per ampliar l’aeroport de Barcelona

El president promet que els pressupostos de l’any vinent posaran "més diners" per desenvolupar l’Agència Tributària de Catalunya

Illa reactiva la taula Generalitat-Estat per ampliar l’aeroport de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
El Periódico

Salvador Illa es va reunir ahir amb la junta de Foment del Treball. Com va fer també amb CCOO i UGT, Illa va demanar als representants de la patronal, encapçalats pel seu president, Josep Sánchez Llibre, que remin amb el Govern per generar prosperitat i els va prometre vetllar per institucions fortes i per l’estabilitat.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar ahir a la nit que avui el Govern i el Consell de Ministres reactivaran la taula Generalitat-Estat que ha de formular una proposta per ampliar l’aeroport de Barcelona. La taula es va crear sota la presidència de Pere Aragonès, però mai va presentar els seus resultats. Ara Illa es proposa que en "tres o quatre mesos" aquest òrgan presenti els seus "treballs tècnics".

En una entrevista a TV3, no va voler avançar quina és la seva proposta concreta. L’única premissa de la qual parteix és que la infraestructura ha "de millorar" i que ha de poder acollir més vols intercontinentals dels que acull ara. També va assegurar que la proposta que surti tindrà "el màxim rigor mediambiental".

La reforma de l’aeroport sempre ha sigut un tema delicat perquè al seu dia va generar nombroses tensions entre el Govern de Pedro Sánchez i la Generalitat de Pere Aragonès. A més, els partits a Catalunya no es posen d’acord. Per exemple, les tres formacions que van investir Illa tenen posicions diferents. El PSC es va mostrar en el passat partidari d’ampliar una de les pistes de l’aeroport, ERC vol canviar l’operativitat de les pistes sense tocar-ne la longitud i els Comuns no són partidaris de canvis en la infraestructura per temor d’afectar la biodiversitat de la zona del delta del Llobregat.

Aquesta vegada haurien de desaparèixer les desconfiances entre l’Estat i la Generalitat, ja que en els dos costats s’asseuran executius socialistes. No obstant, no està garantit que el camí sigui molt més fàcil. Illa té només 42 dels 135 diputats del Parlament i en la seva reforma aeroportuària no pot molestar els seus socis d’investidura –ERC i Comuns– si vol comptar amb ells per després aprovar les primeres lleis de la legislatura.

Una d’aquestes lleis que marcaran l’inici del mandat serà la dels pressupostos catalans del 2025. El nou president compta amb ERC i els Comuns per tirar-los endavant al Parlament. Per seduir els republicans, va avançar que els comptes posaran "més diners per desenvolupar" l’Agència Tributària de Catalunya. Aquest desenvolupament és clau perquè Illa compleixi el pacte que té amb ERC per implementar un "finançament singular" a Catalunya.

El president va evitar referir-se al nou finançament com un concert econòmic, un assumpte que genera polèmica, però sí que va dir que el que es pretén és avançar cap a un "model federal" en el qual l’Agència Tributària catalana recapti "tots els impostos". El límit que va posar –també pactat amb ERC– és que Catalunya mantindrà la solidaritat amb la caixa comuna estatal. Ningú fins ara, no obstant, ha fixat una xifra concreta.

Futur del Hard Rock

Una altra carpeta polèmica que té sobre la taula és el futur del Hard Rock, el macrocomplex d’oci projectat a Vila-seca i Salou que mai ha arribat a executar-se. Illa va assegurar que complirà l’acord que té amb els Comuns per revertir la reducció dels impostos que al seu dia la Generalitat va aprovar per als impulsors. No va valorar si això serà una estocada per al projecte i va prometre que es reunirà amb els promotors.

Notícies relacionades

Illa va defensar la seva decisió de recuperar la bandera d’Espanya al Palau de la Generalitat per a les recepcions on, al no ser obligatori, abans no es col·locava. El seu argument és que situar aquesta ensenya s’ha de veure com un gest de total "normalitat" que no posa en dubte, va assegurar, que ell és partidari que Catalunya tingui un "autogovern fort" i se li reconegui la "personalitat política".

ERC i el PSC també van pactar crear una convenció nacional per abordar el conflicte polític català. Illa es va comprometre a posar-la en marxa durant el primer ple ordinari de la legislatura, que encara no té dat.