ERC i els Comuns reiteren a Illa el seu rebuig de l’ampliació del Prat

Els republicans avisen que és una "línia vermella", mentre que els altres socis d’investidura demanen deixar-ho al marge dels pressupostos del 2025

ERC i els Comuns reiteren a Illa el seu rebuig de l’ampliació del Prat
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer avís d’ERC i els Comuns al Govern de Salvador Illa després que el president hagi reactivat la taula Generalitat-Estat per ampliar l’aeroport de Barcelona-el Prat. Els més bel·ligerants van ser els republicans, que van arribar a advertir ahir al PSC que per a ells és una "línia vermella". Els Comuns, per la seva banda, van recordar la seva posició contrària a l’ampliació de l’aeròdrom, però van evitar posar-lo com a condició per donar suport al Govern. El partit morat es va limitar a demanar que aquesta infraestructura quedi al marge dels pressupostos del 2025 i que la comissió tècnica escolti totes les posicions.

Malgrat que el Govern evita aclarir quina és la seva proposta concreta i es remet als tècnics per avaluar "totes les opcions" a fi que hi hagi una "millora" de la infraestructura perquè pugui acollir més vols intercontinentals amb el "màxim rigor mediambiental", els republicans no han deixat passar l’oportunitat per marcar perfil. Així, a través d’un comunicat, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va exigir no "confondre" modernitzar l’aeroport amb el fet d’"allargar la pista", una cosa que va considerar que "deterioraria els espais naturals".

El paper de la Generalitat

ERC també va demanar que sigui la Generalitat qui "piloti qualsevol pas en aquest sentit", fent referència al fet que l’acord d’investidura inclou la creació del Consell Rector Aeroportuari de Catalunya (CRAC), que hauria de dotar la Generalitat d’un paper més gran en la definició i gestió del nou sistema.

Des del PSC, el president del grup parlamentari, Ferran Pedret, va replicar a ERC que la seva formació treballarà per a l’ampliació des del "màxim consens" i amb "absolut rigor des del punt de vista de la protecció mediambiental". I la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va insistir que totes les opcions són a sobre de la taula.

Una mica diferent va ser la primera reacció dels Comuns. El portaveu del partit, David Cid, també va rebutjar l’ampliació de l’aeroport, però va evitar assenyalar-ho com una línia vermella al Govern, i especialment de cara a la negociació dels pròxims pressupostos de la Generalitat. En aquest sentit, Cid va insistir que la seva formació s’oposa al creixement de l’aeròdrom perquè "no té sentit", ni a escala mediambiental ni tampoc turística, però va treure ferro a la reactivació de la taula tècnica.

En declaracions des de la Cambra catalana, el portaveu morat es va limitar a demanar que aquesta comissió "escolti totes les veus", especialment la de l’Ajuntament del Prat –de la seva formació i contrari al projecte–, així com el port de Barcelona i les entitats ecologistes. Segons el partit, l’ampliació de l’aeroport no es resoldrà en un breu període de temps, i per això no posaran aquesta qüestió sobre la taula en la negociació pressupostària, sempre que no hi hagi una partida destinada a això. La seva prioritat, indiquen, és materialitzar els acords d’investidura en matèria de vivenda.

Notícies relacionades

Els Comuns havien fet dels macroprojectes –aeroport, Hard Rock i B-40– el seu principal cavall de batalla en l’anterior legislatura, en oposició als socialistes, que justament posaven com a condició que tiressin endavant. En aquest sentit, Cid va assenyalar el compromís d’Illa de revisar la fiscalitat del projecte del Hard Rock, tal com recull el pacte d’investidura amb la seva formació, i que els Comuns interpreten com una "renúncia explícita al projecte".

El PP es va mostrar "predisposat a parlar de la millora de les infraestructures", però va donar per fet que la pressió d’ERC i els Comuns no permetrà que prosperi el projecte, mentre que la CUP va batejar la nova legislatura com la del "cinisme".