Isabel Perelló, primera dona que presidirà el CGPJ i el Suprem
Els vocals del màxim òrgan dels jutges es decanten per la magistrada de la Sala Contenciosa per 16 vots contra quatre / Pilar Teso, preferida inicialment pel sector progressista, va afavorir el pacte al retirar la seva candidatura
El Consell General del Poder Judicial va elegir María Isabel Perelló com la seva nova presidenta, cosa que la converteix en la primera dona que presidirà el Poder Judicial i el Tribunal Suprem. Han sigut necessàries cinc reunions –oficials, i moltes d’informals– perquè l’òrgan de govern dels jutges complís la seva primera obligació, la d’elegir qui el presideixi, i per a això va necessitar reduir les possibilitats d’elecció a la mateixa Perelló i a la també magistrada del Suprem Ana Ferrer, que era entre els set noms proposats originalment pels vocals. Finalment, la jutge de la Sala Tercera va ser la que va obtenir 16 vots davant els quatre que van continuar apostant per la jutge que va formar part del tribunal del procés.
La candidatura de la magistrada de la Sala Contenciosa va ser possible després que ahir els vocals acollissin la proposta del sector conservador per obrir-se a la possibilitat de valorar nous noms superant la llista de set magistrats entre els quals van acordar inicialment buscar el seu nou president o presidenta, que ho serà també del Suprem. Pilar Teso, que formava part d’aquesta llista i era l’aposta inicial del sector progressista, va retirar la seva candidatura, cosa que va afavorir l’acord pràcticament en vigílies de l’acte d’obertura de l’any judicial.
Perelló, amb el vot dels 10 vocals nomenats a proposta del PP i de sis, del PSOE, es va convertir així en la primera presidenta del Poder Judicial, a l’haver aconseguit un suport superior al dels tres cinquens exigits per la llei, que feien necessari obtenir el vistiplau de 12 dels membres del Consell, consens que fins ara semblava impossible a l’haver-se instal·lat el Ple en una dinàmica de blocs entre els 10 consellers designats a proposta del PSOE i els 10 del PP.
Una de les claus del seu suport per part dels conservadors ha pogut ser la seva amistat amb el vocal designat pel PP José Antonio Montero. Van fer amistat quan van accedir a la Sala Tercera i els seus nomenaments van ser impugnats, moment en el qual un grup de magistrats de la Sala Contenciosa volia anul·lar els seus nomenaments, cosa que "els va unir molt", expliquen a aquest diari fonts de l’alt tribunal.
Una altra de les claus sembla ser una estratègia establerta des de fa temps, segons valoren al Suprem, i que postulava Perelló com a candidata tapada, aliena a la llista inicial de set magistrats sobre la qual caldria fer l’elecció, cosa que va suposar cremar candidats de gran vàlua i prestigi, com Pilar Teso i Pablo Lucas, o la mateixa Ana Ferrer, per superar la dinàmica de blocs que s’havia instal·lat entre els vocals progressistes i conservadors de l’òrgan de govern dels jutges acabat de renovar.
La designació de la catalana, que presidirà demà l’acte d’obertura de l’any judicial, després de jurar o prometre davant el Rei i prendre possessió avui, va ser celebrada pel ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, de manera immediata a través de la xarxa social X, en la qual va escriure: "Molt content. Per primera vegada en la història, una dona presidirà el CGPJ i el Tribunal Suprem. Magnífica notícia. ¡Felicitats a Isabel Perelló i a tots els que creiem en la justícia com un servei públic!".
"Currículum irreprotxable".
Una felicitació compartida per la ministra portaveu, Pilar Alegría, que va valorar "d’una manera molt positiva l’acord per a la renovació i el nomenament. Per primera vegada en la història una dona presidirà el CGPJ. Una dona progressista, catalana, amb una trajectòria irreprotxable". Segons el seu parer, "el més important és recuperar la normalitat del Poder Judicial després de tants anys", cosa que va considerar que passarà demà amb l’obertura del curs judicial, quan "se simbolitzarà també el final d’una crisi".
Paraules que coincideixen amb les de fonts socialistes, que van destacar que "després de setmanes de bloqueig per part dels vocals conservadors, el CGPJ per fi hagi designat" com a presidenta una candidata dona, catalana i membre de JJpD, cosa que suposa complir "les condicions que des del principi van defensar els vocals progressistes", consistents que l’elegida fos una dona de "currículum irreprotxable".
Afirmen que així es posa fi a "28 anys seguits de presidents conservadors del CGPJ (amb la breu excepció de Gonzalo Moliner, que va ocupar temporalment el càrrec durant un període de temps molt breu entre el 2012 i el 2013)" i servirà per simbolitzar "el final definitiu de la crisi institucional i constitucional que va suposar el bloqueig de la renovació del CGPJ pel PP i enfortirà la imatge de la democràcia espanyola, amb els tres poders funcionant amb plena normalitat".
Sense ingerències
Notícies relacionadesLa felicitació contrasta amb l’interès dels vocals de destacar que l’elecció de la seva presidenta s’hagi produït pels mateixos vocals sense ingerències polítiques, que consideren que aporta a l’òrgan "una legitimitat democràtica que no havia tingut en els últims anys", segons va destacar la vocal nomenada a proposta del PSOE Inés Herreros, que va justificar la separació per blocs amb què s’ha estrenat l’òrgan assenyalant que "és important diferenciar el que és una ingerència de caràcter polític al que és una sensibilitat quant a un programa o quant a un projecte per als següents cinc anys de Consell".
Fins ara Perelló formava part de la Secció que s’ocupa de la supervisió de l’activitat d’òrgans reguladors, com la Comissió Nacional del Mercat de la Competència o del Banc d’Espanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.