Banc d’Espanya. Nomenament

Cuerpo defensa la "idoneïtat" del nou governador"

Cuerpo defensa la "idoneïtat"  del nou governador"
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va afirmar ahir al Congrés dels Diputats que el Govern té "plena confiança en la idoneïtat" de José Luis Escrivá, fins a ra ministre per a la Transició Digital i amb anterioritat de la Seguretat Social, per ser el nou governador del Banc d’Espanya fins al 2030. El nomenament ha generat una tempesta política, ja que per primera vegada en 45 anys de democràcia un membre de l’Executiu liderarà la institució i per primera vegada des del 2006 els dos principals partits no elegiran el governador i subgovernador de l’organisme. Malgrat això, va defensar Cuerpo, Escrivá és ideal perquè compta amb una "qualificació tècnica acreditada", un "profund coneixement" del Banc d’Espanya, i ha exercit "càrrecs de màxima responsabilitat en totes i cada una de les àrees d’actuació" del banc central.

Notícies relacionades

El fet és que la preparació professional d’Escrivá per al càrrec no és el motiu de les crítiques, després del seu pas pel Banc d’Espanya, el Banc Central Europeu (BCE), el Banc Internacional de Pagaments de Basilea, el BBVA i l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). Del que hi ha dubtes raonables en el món econòmic, polític i mediàtic és que pugui defensar opinions tècniques que qüestionin la política econòmica de l’Executiu del que va formar part, en línia amb el mandat legal que encomana al Banc d’Espanya "assessorar el Govern, així com fer els informes i estudis procedents".

Així ho van posar en qüestió també els portaveus parlamentaris del PP i Vox . El ministre d’Economia es va esforçar a rebatre’l. "El Banc d’Espanya no és una institució fiscalitzadora. És un organisme assessor del Govern en la generació de polítiques públiques (...) No és una institució que hagi de servir a l’oposició per atacar el Govern", va argumentar.