Montero evita la concreció sobre Catalunya i llança un dur atac al PP

La ministra d’Hisenda evita referir-se al pacte entre republicans i socialistes com a «quota catalana» 

Els populars n’hi retreuen la "vaguetat"

«Concert per a Catalunya, ¿sí o no?», es va preguntar també el portaveu de Junts, Eduard Pujol

Montero evita la concreció sobre Catalunya i llança un dur atac al PP
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

María Jesús Montero no va donar ahir cap pista sobre com serà el sistema de finançament singular per a Catalunya. Durant més de mitja hora, la vicepresidenta i ministra d’Hisenda va defensar la "solidaritat" de l’acord assolit entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa, però no va oferir cap xifra del que suposarà, ni de com s’aprovarà. A més, va dedicar gran part de la seva intervenció a criticar el PP, al qual va acusar d’utilitzar el finançament autonòmic per enfrontar els territoris, i portar les seves comunitats a unes posicions de màxims que "paralitzen" qualsevol negociació per reformar el sistema actual, caducat des del 2014.

"L’acord inclou que la Generalitat ha de contribuir a la solidaritat amb les comunitats autònomes", va sentenciar Montero, en una compareixença al Senat, abans d’explicar que el pacte estableix que la Generalitat recaptarà tots els impostos i, després, aportarà a l’Estat el cost total dels serveis que aquest presta a Catalunya i una quota solidària amb la resta de territoris.

La quantia d’aquesta última, va dir, serà aquella que "permeti que els serveis prestats pels diferents governs autonòmics als seus ciutadans puguin arribar a nivells similars, sempre que portin a terme també un esforç fiscal similar". Un dard als territoris governats pel PP que rebaixen els impostos i exigeixen més diners al Govern central, a qui va acusar de "populisme fiscal i deslleialtat institucional".

Montero va assegurar que el finançament singular –no s’hi va referir en cap moment com a quota catalana, com fa ERC– permet abordar a Catalunya el debat de "com desenvolupar de manera efectiva l’autogovern en el marc de la Constitució, l’Estatut i la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA)". En aquest sentit, va reiterar que no incompleix la solidaritat interterritorial que estableix la carta magna. "És un acord solidari que aprofundeix en el federalisme", va sentenciar.

Més enllà d’aquests breus apunts sobre l’acord firmat a finals de juliol, Montero es va entregar a un dur atac contra les files del PP, a les quals va acusar de convertir el debat sobre el finançament en un "camp totalment impracticable fent de la mentida i l’insult l’eix de les seves actuacions". "Estan en una estratègia de terra cremada que demostra que han perdut el nord com un partit que espera governar algun dia", va apuntar. A més, els va acusar de no voler negociar amb l’Executiu la reforma del sistema de finançament, caducat fa 10 anys. Montero va dir que el PP està creant un ambient de confrontació que obliga les comunitats a instal·lar-se en "una posició de màxims". Tot això, va recalcar, condueix a una "paràlisi" en les converses per reformar l’actual sistema, i va demanar una negociació "sense llum ni taquígrafs" que permeti avançar.

Les rèpliques

Notícies relacionades

El senador del PP Gerardo Camps, portaveu de la comissió de Pressupostos i exconseller d’Economia a la Generalitat Valenciana, va ser l’encarregat de defensar la posició del principal partit de l’oposició. Camps va lamentar que Montero no donés detalls de l’acord amb ERC i continuï instal·lada en la "vaguetat" i el "misteri". Camps va qualificar el Govern central de "zombi" i "okupa" i el veu a la "corda fluixa" per la fragilitat parlamentària al Congrés, on Junts ja l’ha deixat a la deriva en diverses votacions importants.

També Junts va criticar la falta de claredat de Montero i va amenaçar de retirar el seu suport al Govern. "Concert econòmic per a Catalunya, ¿sí o no? Catalunya sortirà del règim comú, ¿sí o no? I si és que no, ¿qui ens vol vendre fum, qui és l’insensat que encara creu que sense complir, que sense Junts, sortirà d’aquesta?", es va preguntar el seu portaveu al Senat, Eduard Pujol Bonell.