Discurs d’inici del curs polític
Sánchez anuncia un finançament que diferenciï entre autonomies
El president del Govern assegura que les comunitats guanyaran en "recursos" i es compromet a "duplicar" el fons de compensació territorial després de les crítiques per l’acord entre el PSC i ERC
Després del pacte entre el PSC i ERC que recull la capacitat de Catalunya per recaptar tots els impostos que es generin al seu territori, una iniciativa molt polèmica, arriba el torn de les altres comunitats. Pedro Sánchez va anunciar ahir, durant un discurs que va servir per inaugurar el curs polític, que el Govern impulsarà un nou model de finançament que reculli les "singularitats" de les diferents autonomies i millori els seus recursos.
"Impulsarem la creació d’un sistema de finançament autonòmic més just, que tingui en compte les singularitats i exigeixi la corresponsabilitat dels governs autonòmics. La descentralització és perfectament compatible amb la solidaritat i l’equitat, i també amb el fet de garantir la suficiència de recursos", va assenyalar el cap de l’Executiu a la seu de l’Instituto Cervantes a Madrid. Però aquesta "suficiència" dels diferents territoris, va afegir, només es farà realitat si les comunitats no fan dúmping fiscal, abaixant els seus impostos per beneficiar "els de dalt", com en el cas de Madrid, una autonomia a què Sánchez va dedicar nombrosos atacs durant la seva intervenció. Els recursos del fons de compensació territorial, en aquest sentit, es veuran "duplicats" si tira endavant la seva proposta, es va comprometre el president.
L’anunci ve a ficar pressió al PP, els presidents autonòmics del qual defensen fórmules diferents de finançament i es veuran ara en la difícil tessitura de mantenir la seva oposició dura o asseure’s a negociar un nou sistema que, en teoria, els beneficiarà. "Em comprometo que amb la fórmula que proposarem totes les autonomies rebran més recursos dels que rebien mentre governava el PP", va insistir Sánchez, que en cap moment es va referir al controvertit pacte amb ERC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat, que ha provocat un enorme malestar entre nombrosos líders territorials del PSOE i la sortida en bloc del PP.
El compromís del president encara ha de ser concretat a través d’una proposta. Fonts del Govern assenyalen que encara no s’ha definit com se substanciarà la iniciativa. De moment, el líder del PSOE convocarà a la Moncloa els diferents mandataris autonòmics, amb qui es reunirà un a un, i després, en una data pròxima però encara per determinar, tindrà lloc a Cantàbria una Conferència de Presidents. Però aquesta cita se centrarà en la vivenda.
"Alguns diuen que no donem recursos a les autonomies. És una gran mentida. En set anys, el Govern ha transferit 935.000 milions euros, 300.000 milions més que el PP en el mateix període de temps. Però les dretes han dedicat els recursos a finançar regals fiscals als de dalt. A Madrid, el Govern ha donat 100.000 milions d’euros, un 21% més que amb Mariano Rajoy. Però les retallades en impostos per beneficiar els de dalt van reduir els ingressos en 31.000 milions. De cada 10 euros que dona el Govern, Madrid n’ha utilitzat tres per a regals fiscals. ¿I què ha fet per quadrar comptes? Situar-se a la cua de la despesa en educació i sanitat", va argumentar Sánchez durant una intervenció en la qual va situar la vivenda com a prioritat de la legislatura i va anunciar que aprovarà més impostos a les "elits".
Pressupostos i sostre de despesa
L’economia va centrar bona part del discurs de Sánchez, dissenyat per transmetre el missatge que, malgrat l’enorme complexitat de la conjuntura política, amb un Govern en minoria que de moment amb prou feines ha aconseguit tirar endavant els seus projectes, hi ha legislatura per a estona. Després d’aturar-se en dades com la creació d’ocupació, el creixement i el control de la inflació, el líder del PSOE també va anunciar la presentació imminent dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any que ve.
Notícies relacionadesEl pròxim Consell de Ministres, dimarts de la setmana que ve, tornarà a aprovar el sostre de despesa, avantsala dels comptes públics. Es tracta d’un esforç que l’Executiu ja ha portat a terme, però el juliol passat Junts va unir els seus vots al Congrés als del PP i Vox i va tombar la iniciativa, tornant-la a la casella de sortida.
Sánchez no va deixar cap espai al pessimisme, malgrat que la majoria que va propiciar la seva investidura trontolla a causa de la distància amb el partit de Carles Puigdemont. "Ens queden tres anys fins a les pròximes eleccions generals. S’obre doncs un temps d’avanços", va rematar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034