Finançament autonòmic

Feijóo dona via lliure als barons perquè es reuneixin amb Sánchez

Ayuso desconfia d’aquestes cites perquè tem que algun president caigui en el "suborn"

La presidenta de Madrid no es nega a anar al cara a cara amb el líder socialista, però amb condicions

Feijóo dona via lliure als barons perquè es reuneixin amb Sánchez
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El finançament autonòmic sempre ha dividit internament el PP i el PSOE, els dos partits que han governat la majoria de les comunitats durant la democràcia. Les desigualtats entre les autonomies (a nivell de riquesa, pes de l’agricultura, industrialització, edat mitjana de la població, distribució en el territori...) fa que alguns territoris s’oblidin de les sigles i busquin aliances d’interessos. El sistema de finançament s’ha reformat en comptades ocasions i el comú denominador ha sigut que els partits catalans han pressionat el Govern central de torn per aconseguir un model que li fos favorable. Ara això també s’està repetint.

El "finançament singular" pactat pel PSOE amb ERC per aconseguir el suport dels republicans a la investidura de Salvador Illa sembla que ha activat el procés de reforma: l’Executiu ha convidat totes les comunitats a fer com els polítics catalans i abordar amb la Moncloa les seves necessitats concretes. Aquesta proposta de Pedro Sánchez arriba en un moment en què 12 de les 17 autonomies estan governades pel PP.

El president del Govern va anunciar dimecres que convocarà els presidents de totes les comunitats a unes reunions cara a cara a la Moncloa en les pròximes setmanes. El motiu, oficialment, és protocol·lari, perquè tots els dirigents territorials ja estan als seus llocs després de la investidura d’Illa a l’agost, però en el PP la idea cou perquè temen que el president tregui el tema del finançament i trenqui el bloc d’unitat que s’intenta mantenir des de Génova.

Bilateralitat-multilateralitat

Fa dies que el cap dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, avisa que el model de finançament cal reformar-lo entre tots, de manera "multilateral", però ha donat via lliure als barons del seu partit perquè es reuneixin amb Sánchez, segons concreten membres de la seva cúpula. La majoria dels presidents, de forma pública o privada a aquest diari, han assegurat que hi acudiran si el cap de l’Executiu els convoca. "És la meva obligació, en representació de la meva comunitat. Tenim molts temes a tractar. Però, això sí: els afers referits al finançament s’hauran d’abordar en la Conferència de Presidents que sol·licitem", afirma una dirigent autonòmica del PP que demana discreció. També el murcià Fernando López Miras va mostrar la seva voluntat d’asseure’s amb el president dues hores després d’haver escoltat que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hi havia posat una condició rellevant: "Mentre no hi hagi una Conferència de Presidents, els presidents autonòmics no podem asseure’ns davant aquesta política mesquina a negociar res". La divisió que busca Sánchez sembla que està servida.

Notícies relacionades

Ayuso va exigir que Sánchez convoqui una reunió amb tots els dirigents autonòmics abans de citar-los un a un. "Jo demano als presidents autonòmics que, si hi ha una reunió, sigui per anar-hi tots junts, perquè aquest Govern intentarà subornar-nos un a un a la Moncloa, i el que passa a Alacant ha de ser important a Lleó, perquè el futur de Castella-la Manxa ens ha d’importar tant com el de la Comunitat de Madrid", va afegir.

Fonts del seu equip van concretar que Ayuso no es nega a anar al cara a cara amb Sánchez "sempre que en l’ordre del dia que es negociï entre els caps de Gabinet no s’inclogui el finançament autonòmic, es concretin els temes a tractar i arribi després de la Conferència de Presidents".