El fiscal general carrega contra la "pertorbadora" acusació popular
García Ortiz adverteix contra l’ús de la figura penal amb finalitats polítiques i mediàtiques, en plena eclosió dels casos contra l’entorn de Sánchez
El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va advertir aquest dijous sobre el "pertorbadors" efectes que pot generar la figura penal de l’acusació popular "quan es pretenen utilitats privades, polítiques, religioses, corporatives, econòmiques, mediàtiques, i fins i tot merament processals". D’aquesta manera, va carregar contra "l’accés directe als òrgans judicials d’investigació sense cap filtre", s’assumeix "el risc d’investigacions prospectives".
En el que sembla una al·lusió directa als casos que han estat assetjant l’entorn del president del Govern –com el dirigit contra la seva dona, Begoña Gómez, o el seu germà David Sánchez–, "perverteix l’esquema natural i lògic en el qual només haurien d’arribar davant els tribunals de justícia".
Situació delicada
El principal representant del ministeri públic va participar aquest any en l’obertura de l’any judicial en una situació una mica delicada després que un jutge del Tribunal de Justícia de Madrid hagi elevat una exposició raonada a la Sala Penal del Tribunal Suprem demanant que li obri causa en aquest òrgan –atesa la seva condició d’aforat– per la seva possible responsabilitat en un delicte de revelació de secrets de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, l’empresari Alberto González Amador. Malgrat aquesta inèdita situació, García Ortiz ja ha manifestat en diverses ocasions que la situació no afectarà els seus deures públics i descarta dimitir.
Durant la seva intervenció davant el Rei, destacats membres de la cúpula judicial i fiscal i representants polítics, van incidir en la necessitat d’"un canvi de model que permeti invertir l’esquema que veiem reproduït diàriament i en totes les instàncies, aquell en el qual els jutjats i tribunals de l’ordre jurisdiccional penal són el primer i únic filtre d’esbrinament dels fets, fins i tot aquells que dubtosament presenten caràcters de delicte, cosa que pot pervertir la finalitat del procediment i la mateixa idea de justícia".
Segons la seva opinió, "l’exercici de l’acció penal suposa activar el mecanisme de repressió més potent que té un Estat modern davant els mateixos tribunals de justícia". A més, va defensar la tasca desenvolupada pel ministeri públic al considerar que "fomenta la confiança en les institucions i combat la desinformació, la mentida i la falsedat, un dels riscos més importants per a la nostra democràcia i també la nostra convivència".
D’altra banda, va incidir que un sistema que permet, d’altra banda, l’"accés directe a cinquanta milions de ciutadans davant el Tribunal Suprem no és un sistema sostenible ni eficient ni comparable en l’entorn europeu". En aquest punt va advertir que el risc de col·lapse del mateix alt tribunal i de la resta de tribunals "és evident". "La millor manera de desviar els recursos, humans i materials de les finalitats per a les quals estan dissenyats és inundar-los de paper", va afegir durant la seva intervenció. No obstant, més enllà d’aquest risc de col·lapse, García Ortiz considera que el "perill" que descriu ara "és substantiu i instrumental", ja que qualsevol ciutadà pot exercir l’acció popular.
Alerta sobre un "mal ús"
Per això, i malgrat considerar-ho una "figura positiva, en principi", va insistir que "qualsevol interès aliè al fi mateix del procés té accés a aquest". Un interès que "mal utilitzat podria arribar a ser-ho. Un interès particular, un dret irrenunciable en el cas de les víctimes dels delictes".
En la seva intervenció, García Ortiz va destacar certes dades de la Memòria del 2023, any en què es van incoar 1.663.862 procediments de diligències prèvies, cosa que "suposa un creixement de l’11,1% respecte de l’any" anterior. D’aquests, els delictes contra la vida i la integritat van representar un 31% d’aquestes, i els delictes contra el patrimoni, el 20%. Va afegir que es van obrir 239.647 diligències urgents, cosa que implica un increment del 4,6% respecte al 2022. D’aquests procediments s’han qualificat el 64,4% i es va arribar a una conformitat als jutjats en un 75,6%, cosa que representa un 51,7% del total de les acusacions del ministeri fiscal el 2023.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia