Drama humanitari

Les oenagés recolzen la plantada de les Canàries per l’abandó de l’Estat

Defensen els trasllats a la Península per frenar la saturació 

El Govern regional continua atenent els menors nouvinguts, però ja no els tutela

Les oenagés recolzen la plantada de les Canàries per l’abandó de l’Estat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les entitats del tercer sector que col·laboren amb el Govern de les Canàries en l’acollida i atenció dels menors migrants no acompanyats que arriben a les illes Canàries van recolzar ahir sense fissures la reclamació de la comunitat autònoma de traslladar a altres regions els nens sense tutela que continuïn arribant a les costes canàries davant el complet esgotament dels recursos d’acollida de l’arxipèlag. El president regional, Fernando Clavijo, es va reunir amb els representants de les més importants oenagés a Espanya per traslladar-los les mesures extraordinàries acordades pel Consell de Govern, fonamentalment la d’ordenar a les entitats que gestionen els seus centres d’acollida que no admetin cap menor més sense el seu permís exprés.

"No hi ha infraestructures de suficient acollida a les illes, ja s’han utilitzat tots els recursos i tampoc s’han habilitat per part dels ministeris nous recursos. L’única solució són els trasllats. És imprescindible que altres comunitats autònomes assumeixin part dels menors que ara hi ha a les Canàries", va afirmar rotund Andrés Conde, director general de Save the Children. "Les Canàries ja no tenen més capacitat d’atendre i hem buscat solucions immediates que passen per compartir de manera obligatòria la responsabilitat d’atendre aquests nens i nenes amb prou finançament i la celeritat que requereix el moment. Nosaltres advoquem perquè la responsabilitat ha de ser compartida i que s’han de traslladar a la resta de comunitats autònomes i que es garanteixin els seus drets, i que s’asseguri que s’atenen totes les seves necessitats", va resumir en el mateix sentit Lara Contreras, directora d’Influència, Programa i Aliances d’Unicef Espanya.

Primers menors atesos

Notícies relacionades

Els deu menors no acompanyats que van arribar a El Hierro ahir estan rebent una "primera atenció", però encara no compten amb un decret de desemparament, per la qual cosa no estan sota la tutela del Govern de les Canàries, segons fonts del mateix Executiu. Aquests nens, que van arribar a bord d’un cayuco juntament amb 165 persones més són els primers que rep l’arxipèlag des que, dilluns, l’Executiu regional es va plantar a l’anunciar que no acceptaria la tutela de més menors davant la sobresaturació de la xarxa d’acollida i la falta de recursos. El president canari, Fernando Clavijo, va aclarir que no es deixaria cap nen desatès, per la qual cosa els deu menors estan allotjats en un centre ubicat a Valverde.

"El Govern d’Espanya els haurà de ressenyar, identificar-los, complir els protocols que va aprovar el 2014 i, amb totes les garanties jurídiques, posar-los a disposició de la comunitat autònoma que, en aquell moment, valorarà els recursos de què disposa", va explicar ahir Clavijo després de reunir-se amb diverses oenagés. Segons fonts de la Delegació del Govern a les Canàries, el protocol s’ha complert amb normalitat, ja que és un reglament que s’executa des de fa molts anys. A més, asseguren, "el treball policial ha sigut exquisit, com sempre". Les Canàries van revelar que la policia entrega els nois a les oenagés sense estar degudament filiats i sense valorar si requereixen protecció internacional, circumstància comuna amb els malians.