Acte d’obertura de l’any judicial

Perelló exigeix que els polítics respectin la feina dels jutges en la seva estrena en el TS

La nova presidenta del CGPJ assegura que l’òrgan vetllarà per la independència judicial contra les ingerències 

La magistrada emmarca el seu nomenament en la lluita de les dones per la igualtat

Perelló exigeix que els polítics respectin la feina dels jutges en la seva estrena en el TS
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

La flamant presidenta del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Isabel Perelló, es va estrenar davant els seus companys, el rei Felip VI, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, amb un discurs en el qual va aprofitar per fer una "crida a les diferents forces polítiques i als poders de l’Estat perquè respectin la feinadels jutges".

Suport als magistrats

La seva defensa fèrria de la independència judicial, que va qualificar de "pedra angular del nostre Estat de dret", la va estendre a tots els jutges del país, a qui va assegurar que podran comptar amb el suport del Consell. Actuar en aquest sentit ho va qualificar com el "gran repte" pendent de l’òrgan de govern dels jutges, perquè "cap poder de l’Estat pot donar indicacions ni instruccions als jutges i magistrats sobre com han d’interpretar i aplicar l’ordenament jurídic", fet que segons l’opinió de molts magistrats el Govern de Pedro Sánchez ha oblidat en diversos moments, com l’hora d’aplicar la controvertida llei del sí és sí i més recentment amb la llei d’amnistia.

"Només aquells Estats en els quals la divisió de poders està garantida són realment Estats de dret. D’aquí la importància de salvaguardar la independència judicial contra possibles ingerències externes. El Poder Judicial està dissenyat a la nostra Constitució com un autèntic poder, al costat de l’executiu i del legislatiu, amb la seva independència blindada i amb un òrgan de govern propi amb plena autonomia", va recordar la nova presidenta en el discurs que va pronunciar en l’acte d’obertura de l’any judicial.

En un to suau i pausat, que precisament per això aconseguia alleugerir la crítica que contenien les seves paraules, Perelló va assenyalar que els jutges "són independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei" i que el CGPJ ha "de constituir-se en baluard d’aquests principis i d’aquest poder, dins la més estricta responsabilitat".

Expressament va dir que volia proclamar el seu compromís en "aquesta funció essencial de vetllar per la independència judicial", perquè tot i que "les resolucions judicials són susceptibles de crítica i és, precisament, la possibilitat de criticar –també les resolucions judicials– el que fa una societat lliure, oberta i plural", però la manera de plasmar aquesta discrepància no pot tenir res a veure que "amb la desqualificació o l’insult", va assenyalar.

Reivindicació feminista

Perelló va destacar que la renovació del Consell hagi acabat amb la seva elecció com a presidenta, cosa que l’ha convertit en la primera dona que ocupa aquest càrrec en la història d’Espanya. "És un pas més en el gradual procés de reconeixement de la important tasca de les dones en l’Administració de Justícia a tots els nivells", va manifestar, després de recordar que va néixer en una Espanya en la qual les dones no podien accedir a la carrera judicial. "Ara som majoria, el 80% dels aspirants que superen les proves d’accés a la carrera judicial són dones. Vam haver d’esperar al segle XXI per arribar al Tribunal Suprem. Tot i així, queda molt camí per recórrer: les dones continuen sent minoria en els alts càrrecs judicials", va destacar a continuació.

Va assenyalar que avui ha de ser "un dia de reconeixement i agraïment a totes les dones del nostre país que al llarg de la història han lluitat per la defensa del dret a la igualtat i per acabar amb de la immerescuda invisibilitat a què s’han vist sotmeses les dones en els diferents àmbits de la vida professional i social". Va fer extensiu aquest reconeixement "a totes les dones que en l’actualitat fan la seva feina donant el millor d’elles mateixes per fer d’Espanya un país millor".

Pel que fa als "reptes" que té per davant a partir d’ara, Perelló considera "essencial" que el Consell porti a terme "la ingent tasca que li correspon de proveir les vacants existents amb rigor, transparència i respectant estrictament els principis de mèrit i capacitat". "Tenim l’obligació de garantir que el sistema de selecció de magistrats ens porti a l’elecció dels millors professionals", va manifestar la togada.

Exercici de responsabilitat

Notícies relacionades

En una conversa informal amb periodistes al final de l’acte, Perelló va comentar que en un moment determinat, al saber que volien que la presidència fos ocupada per una magistrada del Suprem, li va semblar un exercici de responsabilitat fer un pas endavant i va comentar la seva disposició a assumir aquesta responsabilitat amb alguns vocals. Amb tot, va afegir que la seva elecció havia sigut una "sorpresa" que va rebre tot just arribar dels Estats Units, on havia acompanyat un fill seu. Per això el discurs, breu i directe que havia pronunciat, no el va acabar fins ja ben entrada la matinada.

A més del Rei, hi van assistir els vocals del CGPJ, els membres de la Sala de Govern del Tribunal Suprem, i altres autoritats judicials. També, la presidenta del Congrés, Francina Armengol; el president del Senat, Pedro Rollán i el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, entre d’altres.