El model territorial

El PP exigeix 18.000 milions de fons de la UE no executats per a les autonomies

Feijóo i els presidents autonòmics populars acorden «anar tots a l’una» en el debat sobre el finançament 

Els líders del partit proposen una "veritable cogovernança" dels Next Generation

El dirigent conservador reitera l’exigència «que s’abandoni la quota independentista»

El PP exigeix 18.000 milions de fons de la UE no executats per a les autonomies
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo i els presidents autonòmics del PP van acordar "anar tots a l’una" en el debat obert en canal sobre finançament arran del pacte entre el Govern i els independentistes per a un concert català. El líder conservador va comparèixer amb tots els seus barons territorials –després de dues hores de trobada a Madrid– assegurant que "no cauran en una bilateralitat tramposa" referent al finançament i va reiterar l’exigència "que s’abandoni la quota independentista" negociada amb ERC. A més, el líder del PP va avançar una proposta perquè l’Executiu injecti a totes les comunitats fins a 18.000 milions d’euros dels fons europeus que no s’han executat.

Segons va explicar Feijóo, aquesta injecció és possible "descentralitzant una part dels fons europeus" de què disposa Espanya i que el Govern "no ha sigut capaç d’executar". La petició inclou que, "a mesura que s’identifiquin altres romanents que no s’han executat", aquests siguin transferits a les autonomies perquè puguin invertir més en la prestació de serveis públics. Segons la declaració subscrita per tots els presidents, es tractaria d’una "veritable cogovernança" dels fons Next Generation per evitar així la devolució de fons no executats a Europa.

La cimera del PP no era per mostrar un document amb una proposta concreta sobre el model de finançament amb segell dels conservadors. L’objectiu sempre va ser escenificar un front contra Sánchez i, sobretot, contra el pacte fiscal amb els independentistes. En cap cas el PP obrirà el model de fixar els criteris del futur sistema, cosa que obligaria tots els seus presidents autonòmics a posar-se d’acord. La imatge d’unitat s’hauria vist molt compromesa. El PP vol que sigui el Ministeri d’Hisenda el que faci aquesta feina.

El que sí que hi va haver, a més de la nova proposta al Govern per mirar de buscar la fórmula en la qual totes les autonomies comptin amb més recursos, va ser una petició sobre un Fons Transitori. No és la primera vegada que alguns presidents ho exigeixen per pal·liar l’infrafinançament que pateixen des de fa molt temps. "Exigim un fons complementari d’anivellament finançat amb els recursos de l’Estat fins que es renovi el nou model", assenyala el document del PP.

"Bilateralitat tramposa"

Feijóo va dir amb totes les lletres que "sí que és necessari un nou sistema de finançament", però va repetir que ha de ser "multilateral" atenent les particularitats de cada territori. El que no pot estar en joc, van insistir els populars, és que hi hagi alguna comunitat que pugui sortir del règim comú, "ni que es trossegi l’Agència Tributària".

El líder conservador també va deixar clar que "tots els seus presidents es comprometen" que "el que és de tots es dialogui i s’acordi entre tots". En primer lloc, va dir, "que s’abandoni la quota independentista" i que "tant el Govern com la Generalitat tornin al mínim principi de lleialtat institucional". I va insistir: "Reiterem que es convoqui de manera immediata la Conferència de Presidents" perquè tots els seus barons "aniran a l’una", i "no caurem en una bilateralitat tramposa".

El document acordat pel partit conservador també és molt clar respecte a l’autonomia fiscal de les comunitats. "El Govern pretén lligar de mans les comunitats instant-nos a asfixiar a impostos els ciutadans", apunta.

Ayuso no aclareix si anirà a la reunió de la Moncloa

Isabel Díaz Ayuso va animar dijous els seus companys de partit a no caure en la «trampa» de Pedro Sánchez, que va anunciar una ronda cara a cara amb tots els dirigents de les comunitats autònomes.

La presidenta de Madrid considera que no hi haurien d’anar si no convoca abans una Conferència de Presidents amb la missió de parlar entre tots de finançament i, sobretot, té por que els intenti «subornar» amb la condonació del deute.

Notícies relacionades

Des del seu equip s’afirma que ja decidirà quan arribi el moment si atén la invitació del president o el planta. No va voler aclarir-ho ahir, mentre que Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, va assegurar que sí que anirà a la Moncloa.

«Pretenen que anem a veure’l enganyats i dir-nos que ens donarà aquests diners que no té», va afirmar la dirigent madrilenya.