Sánchez mesura el malestar intern amb el finançament de Catalunya
Els barons del PSOE acudeixen avui a la seu del partit amb la intenció de plantejar dubtes sobre el pacte amb ERC
L’autoritat del president no està en dubte des que va recuperar el comandament
El comitè federal que el PSOE celebra avui a Madrid hauria sigut en altres moments una cita explosiva. A canvi del suport d’ERC a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, Pedro Sánchez ha acceptat el que havia dit que no estava disposat a acceptar: la sortida del règim comú de finançament autonòmic de Catalunya, que, segons l’acord amb els republicans, podrà recaptar tots els impostos que es generin a la comunitat i després donar una quantitat indefinida en concepte de solidaritat. Molts líders territorials, tant els més pròxims al secretari general i president del Govern com els tradicionalment crítics, han deixat clar que estan en contra d’aquesta mena de nou "concert econòmic" (una expressió que la Moncloa nega que sigui aplicable al nou sistema), però no s’espera cap revolta contra Sánchez.
L’autoritat del líder socialista no està en dubte des que va recuperar el liderat del partit i va arribar a la Moncloa. Sánchez, que començarà la cita amb un discurs en obert, ha arribat a animar els seus barons a expressar les seves discrepàncies. Vol que la trobada serveixi per mesurar el malestar i posar-hi remei, si és possible.
Diferents líders autonòmics acudiran a la cita amb la intenció de deixar clares les seves posicions, contràries al finançament català, que serà defensat per Illa. Hi seran l’aragonès Javier Lambán i el castellanomanxec Emiliano García-Page, molt allunyats de Sánchez en aquest tema i en d’altres, com l’amnistia i els pactes amb l’independentisme. Però també hi haurà barons més pròxims al secretari general que, amb menys virulència, plantejaran dubtes sobre l’acord amb ERC. Per exemple el madrileny Juan Lobato i el castellanolleonès Luis Tudanca, que aprofitaran per traslladar propostes pròpies de finançament.
De més a menys
També hi seran l’extremeny Miguel Ángel Gallardo i l’andalús Juan Espadas. Però no l’asturià Adrián Barbón, que amb García-Page i amb la navarresa María Chivite integra el reduït grup de presidents autonòmics socialistes. Té un acte institucional perquè diumenge se celebra el dia de la seva comunitat. Però en la cúpula socialista no anticipen un conclave especialment convuls.
El malestar dels barons, segons assenyalen els col·laboradors de Sánchez, ha anat disminuint en les últimes setmanes. Segons aquesta versió, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha contribuït a rebaixar-lo al rebutjar de soca-rel, en una tesi contrària al discurs d’ERC i al d’històrics i influents dirigents socialistes, com Josep Borrell, que el nou model català suposi un "concert econòmic" similar als que tenen Euskadi i Navarra. I Sánchez també es va comprometre dimecres a "impulsar" un nou sistema "més just" per a totes les comunitats.
Notícies relacionadesPerò també hi ha dos arguments més que, si s’afegeixen a la fortalesa orgànica de Sánchez, contribueixen a reduir una miqueta els decibels. D’una banda hi ha el fet que, perquè es faci realitat el nou finançament català, haurà de ser aprovat pel Congrés amb una majoria absoluta, un objectiu que ara mateix s’anticipa ben complicat.
I, de l’altra, en clau molt més interna, la convocatòria del congrés socialista. La cita no únicament servirà per reelegir Sánchez com a secretari general i renovar el projecte polític del partit, sinó que també donarà el tret de sortida als congressos regionals, on els actuals líders autonòmics poden veure com des de Ferraz s’impulsen candidatures alternatives.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Les set plantes de Nadal per decorar casa vostra aquestes festes
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual