Apunts polítics de la setmana

Feijóo, entre Ayuso i Trump

El president del PP ha trobat en el finançament singular de Catalunya un filó per atacar el Govern, però faria malament si perdés de vista la presidenta madrilenya, que dels problemes fiscals de la seva parella podria passar aviat a l’atac per guanyar pes en el partit. Com a teló de fons, un congrés ordinari popular que no arriba mai.

Feijóo, entre Ayuso i Trump
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha començat el curs polític veient com Pedro Sánchez pren la iniciativa amb una agenda internacional intensa, amb un viatge a diversos països africans i un altre a la Xina aquest cap de setmana, i amb una incòmoda ronda de reunions a la Moncloa que posa el PP en un compromís. El president del Govern va anunciar dimecres que convocarà tots els presidents de les comunitats (els populars en tenen 12 de les 17) a un cara a cara en què sembla inevitable parlar de finançament autonòmic i de condonació de deute, una cosa que pot trencar la unitat que vol mostrar Feijóo en aquesta qüestió.

El conclave dels conservadors

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha recomanat als seus companys que no acudeixin a aquestes reunions a la Moncloa si abans Sánchez no convoca una conferència de presidents en què tots parlin de finançament autonòmic. Quan ella ho va dir, ja sabia que Feijóo havia donat via lliure als barons perquè facin el que considerin oportú.

La dirigent madrilenya portava mesos amb perfil baix. Mesos en què Gènova ha viscut una mica més tranquil·la sense haver de calmar aigües ni esquivar els dards llançats des de la Puerta del Sol. Des que el 12 de març es van saber els problemes fiscals i judicials de la seva parella, Alberto González Amador, Ayuso havia relaxat la seva exposició mediàtica. Ni tan sols va gosar alçar la veu quan Feijóo –en la mostra d’autoritat més potent que ha tingut com a líder del partit– va decidir pactar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), una cosa que ella rebutjava.

EL PERIÓDICO va revelar dimarts que el cap de setmana passat hi va haver diverses trucades d’alts càrrecs del PP amb l’objectiu d’analitzar l’opció de convocar un congrés ordinari a principis del 2025 perquè Feijóo sigui elegit per aclamació. Només 48 hores després, va sortir Ayuso rebutjant les reunions a la Moncloa. "Ha sigut la seva manera de dir al cap que ella encara hi és", opina un baró. "Tant de bo convoqui aviat el congrés per tapar boques", apunta un parlamentari. Sembla que Ayuso té una cosa en comú amb Sánchez: si estan tocats, garrotada.

El PP no celebra cap congrés ordinari des del 2017 i els estatuts assenyalen que haurien de ser cada quatre anys. Un portaveu oficial del partit diu que Feijóo considera que toca el 2026 (compta l’extraordinari del 2022) i no en vol cap abans.

Sánchez i el seu divideix i venceràs

Aquest xoc intern dintre del PP ha sigut promogut pel president del Govern, al comunicar que convocarà un a un tots els dirigents autonòmics. El secretari general del PSOE mira de desviar així el focus dels seus propis problemes interns pel "finançament singular" a Catalunya i ho ha tornat a aconseguir gràcies a Ayuso.

Aquests mesos enrere, en el principal partit de l’oposició ningú volia parlar del finançament autonòmic. "Nosaltres no obrirem aquest meló sempre dificilíssim. És al Govern a qui li toca aquesta missió per molt que nosaltres presidim 12 comunitats", assegurava a l’abril un dels consellers de Feijóo. Ara, però, la necessitat que ERC donés suport a la investidura de Salvador Illa ha portat el president del Govern a començar la negociació (de nou, com ha passat històricament) amb aquesta autonomia i ha aprofitat aquesta conjuntura per mirar de dividir el PP. "A mi em fa pena que Sánchez caigui en aquest error amb els independentistes: ¿quina Espanya vol fer?; ¿vol que les dues comunitats autònomes més riques [Euskadi i Catalunya] no ajudin la resta del país?", es pregunta ara aquest conseller econòmic.

Notícies relacionades

Les eleccions als Estats Units

Per decidir si el PP ha de convocar un congrés ordinari o no, diversos alts càrrecs consultats consideren que, tensions internes a part, també s’ha de tenir en compte el desenllaç de les eleccions dels EUA, el 5 de novembre. En el cas que guanyi el republicà Donald Trump, els populars hauran d’analitzar, apunta un membre de la cúpula, si és "recomanable" presentar-se com "un partit seriós i tradicional en un congrés" si cal competir amb els ultradretans de Vox. No obstant, si guanya Kamala Harris, que ha aconseguit un gran impuls en la convenció demòcrata (el més semblant al que seria un congrés per a Feijóo), el conclave podria ser "una catapulta" per al conservador. Els estatuts assenyalen que la convocatòria d’un conclave nacional s’ha de fer amb dos mesos de marge com a mínim.