Illa defensa que el nou finançament català no altera la solidaritat

Sánchez demana a tot el partit que doni suport al nou president de la Generalitat malgrat el polèmic pacte amb ERC

Illa defensa que el nou finançament català no altera  la solidaritat
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Salvador Illa va intervenir ahir davant el comitè federal del PSOE just després de Pedro Sánchez. Durant un discurs a porta tancada mesurat al mil·límetre, el nou president de la Generalitat es va esforçar a rebaixar els temors dels líders territorials davant el seu pacte d’investidura amb ERC, que recull la capacitat de Catalunya de recaptar tots els impostos que es generin al seu territori. Si arriba a entrar en vigor, cosa que no està gens clara perquè primer ha de ser aprovat al Congrés per majoria absoluta, la comunitat sortirà del règim comú de finançament amb aquest nou model, que no concreta el càlcul de les partides destinades a la solidaritat interterritorial. Però Illa va garantir que aquest concepte no està en cap cas en qüestió.

"La solidaritat no s’ha posat, no es posa ni es posarà en dubte per part del PSC. Ho he dit en públic i en privat, el meu projecte és un autogovern fort, en què s’inscriu l’acord de finançament i una implicació en la millora d’Espanya en una Europa d’horitzó federal. Catalunya no només no se’n va, sinó que torna", va afirmar, segons fonts presents a la trobada, el líder dels socialistes catalans, que va posar el focus en el seu pas pel Govern central (va ser ministre de sanitat durant la primera i pitjor etapa de la pandèmia del coronavirus) per afegir: "Sé el que és Espanya i el que és Catalunya".

Indults i amnistia

En un missatge destinat a col·lectivitzar el seu recent triomf en les eleccions catalanes, que li ha permès arribar a la Generalitat gràcies a sengles pactes amb ERC i els Comuns, Illa va reconèixer el mèrit del PSOE en aquest desenllaç. "Ha sigut el resultat d’una acció política concreta, metòdica, decidida, audaç i flexible, però amb un objectiu clar, executada al llarg d’aquests set anys per l’organització política més important, més longeva i que més estabilitat ha proporcionat a Espanya durant aquests últims 40 anys: el Partit Socialista Obrer Espanyol", va argumentar.

"Ha sigut el diàleg, dins de la llei, però diàleg; han sigut els indults, que per a alguns trencaven Espanya; ha sigut la modificació del Codi Penal, que per a aquests mateixos tornava a trencar Espanya, i ha sigut la llei d’amnistia, sí, una llei que, malgrat que alguns es resisteixen a aplicar, no només no ha trencat res, sinó que ha ajudat a superar, pel bé de Catalunya i Espanya, uns anys dolents per a tothom. Ha sigut aquest partit, el PSOE. Ha sigut la política que ha practicat aquest partit", va continuar el president de la Generalitat.

Carrusel d’elogis

Notícies relacionades

I dins d’aquest esforç, Sánchez ocupa un paper principal. "Sense la seva acció política, no hauríem arribat fins aquí ni probablement jo seria president de la Generalitat", va insistir el líder català.

Poc abans, durant la seva intervenció inicial, en obert, Sánchez també es va bolcar en els elogis a Illa. Tot just començar el seu discurs, deixant clar que recolza i defensa el nou finançament català, en què, d’altra banda, no es va aturar, el cap de l’Executiu va dir: "Fins fa no molt temps a Catalunya es parlava de conflicte o directament no es parlava. Quantes oportunitats perdudes, quantes amistats trencades per aquest assumpte. Avui s’ha reconstruït la convivència, avui hi ha un president que treballa per la unió entre catalans i amb els pobles d’Espanya. Aquest és sobretot un èxit teu, Salvador. Així que president, compta amb el suport del Govern d’Espanya. Sent el suport dels companys del PSOE".