Comitè federal socialista
Sánchez esquiva el concert català i defensa un finançament federal
El president garanteix davant el PSOE "singularitats" per a totes les autonomies per alleujar les crítiques internes sobre l’acord PSC-ERC
«No es poden posar de cap per avall els consensos constitucionals», avisa García-Page
El cap de l’Executiu admet la seva debilitat en el Congrés i crida el PP al «diàleg i l’acord»
Alguns n’esperaven més, però el comitè federal del PSOE d’ahir va ser més o menys com sempre. Una mica de crítica, en un to més contundent amb els periodistes que davant els companys de partit per part d’alguns líders territorials, però poc més. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va recriminar que "la política dels independentistes ha mediatitzat la política espanyola durant anys" i que els socialistes "no podem contradir-nos en els nostres principis i valors", després d’apuntar que l’acord "filtrat" per ERC "no és progressista" i "no es pot renunciar a la progressivitat".
En la seva intervenció davant el màxim òrgan del PSOE entre congressos, Pedro Sánchez va passar de puntetes pel concert català. No pocs dirigents van acudir a la cita reclamant més informació sobre l’acord que el PSC i ERC van firmar per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Davant això, el líder dels socialistes es va limitar a referir-se al finançament autonòmic per dissenyar un model federal que estengui "a totes les comunitats autònomes" que ho reclamin més transferències de competències i reconeixement de les seves "singularitats". Una mena de cafè per a tothom, almenys així ho va dibuixar, al mostrar-se disposat que les comunitats autònomes "obtinguin més gravàmens". "En finançament el veritable debat no és entre territoris, sinó entre models", va defensar per canviar els termes de la discussió política pel concert català.
Nous temps
Un model que va descriure com "una nova etapa autonòmica" que acabi derivant en un Estat federal. A partir d’aquí, va intentar apaivagar les crítiques sobre els privilegis a Catalunya, sense esmentar els arguments que han fet entrar en ebullició diversos territoris socialistes, perquè amb aquests canvis es crearia "un sistema de finançament més just" i, sobretot, "més recursos". Després d’això va tornar a insistir en la seva proposta de duplicar el fons de compensació territorial, però, això sí, associant-ho a la corresponsabilitat.
Pedro Sánchez va arrencar el seu informe polític celebrant l’"èxit socialista" que la Generalitat estigui en mans de Salvador Illa. Una investidura a canvi del concert català que ha generat una contestació més transversal de l’habitual en el partit. El líder dels socialistes va associar la conquesta de la Generalitat per part dels socialistes catalans per "fer avançar en progrés, convivència i cohesió Catalunya".
El peatge familiar
"Governar és un privilegi però també pot ser dur", va reconèixer davant el "cost personal" dels atacs i el "cost encara més gran" dels "germans o la parella", amb referència al cas Begoña Gómez i al que incumbeix el seu germà David Sánchez. Una cosa que el "va afectar", es va sincerar, per insistir: "Tinc la certesa que val la pena" seguir al capdavant de l’Executiu per "transformar Espanya". "Si el preu és la difamació i la intimidació, serrem les dents i tirem endavant".
Sánchez va reiterar allò que "val la pena" fer política i va demanar a PP i Vox que "abandonin l’oposició destructiva" perquè "hi ha govern per estona". Una idea de futur que també va alimentar al confirmar que es presentarà a la reelecció com a secretari general del PSOE en el procés de renovació del partit que ara es posa en marxa.
Veure els papers
Page no va desaprofitar l’ocasió d’escombrar cap a casa i va insistir a veure l’acord entre PSC i ERC sobre el finançament català. El president manxec creu que els socialistes catalans senten "vergonya aliena" pel pacte divulgat per Esquerra i per això no hi ha imatge d’Illa firmant l’acord. Va firmar, a més, que evitar que governin PP i VOX "no és un xec en blanc per jugar amb els valors i els principis del PSOE" i que no val estar a l’Executiu "a qualsevol preu", per la qual cosa "no es poden posar de cap per avall els consensos constitucionals" .
Sánchez va anar per altres camins i va reivindicar l’"optimisme", tot i que no són pocs els socialistes que auguren una legislatura endimoniada davant la debilitat parlamentària de l’Executiu, que depèn de Junts per a tot. De moment, l’etapa està marcada per la sequera legislativa, amb poques lleis aprovades al Congrés més enllà de l’amnistia.
Amb o sense suports
Notícies relacionadesPerò el secretari general del PSOE no perd l’esperança. Fins i tot si no aconsegueix tirar endavant els Pressupostos de l’any que ve, que el Govern està a punt de presentar, i tampoc aprova les lleis recollides en el seu acord de coalició amb Sumar, pensa seguir endavant contra vent i marea.
Els seus col·laboradors insisteixen que la paràlisi obeeix a la successió de comicis, i minimitzen les dificultats a l’hora de posar d’acord un bloc d’investidura que inclou forces tan dispars com Podem i el PNB, amb Junts cada vegada més reticent. Però fins i tot si aquesta actitud es manté, a la Moncloa diuen que estan tranquils. Al cap i a la fi, assenyalen en el PSOE, l’única manera d’acabar amb aquesta legislatura passaria per una poc probable moció de censura del PP amb Vox i Junts.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034