Entrevista amb la consellera de Territori i portaveu del Govern

Sílvia Paneque: «Aprovarem el pla d’habitatge de tot el territori abans de final d’any»

Portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Sílvia Paneque: «Aprovarem el pla d’habitatge de tot el territori abans de final d’any»
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Van pactar amb els Comuns impulsar al Congrés dels Diputats abans del 2025 la modificació de la llei d’arrendaments urbans per limitar els preus dels lloguers temporals, que Jéssica Albiach vincula a l’aprovació dels pressupostos. ¿Hi arribaran a temps?

L’àmbit legislatiu requerirà més temps, això ja ho he traslladat als Comuns. Hi ha un aspecte previ que estem en disposició d’aprovar abans que acabi l’any, el nou Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, que feia més de 10 anys que estava encallat per desacords en l’àmbit municipal. Ara hem arribat a un principi d’acord. Hem creat uns grups de treball perquè tinguin línia directa amb la conselleria davant el desplegament del pla. Aquesta és la gran eina de planificació de desenvolupament d'habitatges a Catalunya.

¿Com funcionaran els grups de treball?

El pla està pensat a 15 anys vista i hi haurà una revisió anual dels objectius, en lloc de cada cinc, i els grups de treball que estem lligant amb les entitats municipalistes faran un seguiment cada tres o quatre mesos.

Això requerirà recursos, ja sigui en els pròxims pressupostos o en els del 2026.

Aquest diàleg ens permetrà no només definir els recursos, sinó també les modificacions legislatives necessàries.

¿Què passarà amb el recurs que va interposar l’anterior Govern contra la llei de vivenda estatal perquè es respecti l’índex de preus català?

Haurem d’esperar quin tràmit segueix el recurs, per tant, serem prudents. Confiem en les garanties jurídiques que s’han treballat des de la conselleria. El que sí que hem denegat és la suspensió d’aquest acte administratiu a l’espera del camí judicial.

Però, per al Govern, ¿preval l’índex estatal sobre el català en aquests moments?

Sí, és el que imposa el tràmit judicial que tenim a l’espera de com acaba.

¿Es posarà en marxa ben aviat el règim sancionador per incompliment de la regulació del preu dels lloguers?

Aquesta qüestió també requerirà mesos de treball. Primer, el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge i recursos en els pressupostos per impulsar nou habitatges i rehabilitacions i com mobilitzar pisos buits.

¿Què li pot dir a una persona que estigui en aquests moments en una situació d’emergència habitacional?

Cal millorar els procediments administratius per mirar d’escurçar temps. Però vull deixar clar que la vivenda és una prioritat absoluta per a aquest Govern. Sé que hi ha famílies destinant el 40% i el 45% dels seus ingressos a la vivenda i això no és acceptable ni sostenible. Per tant, hem d’arribar a les 50.000 habitatges públics més en quatre anys. Entenc la desesperació de totes aquestes famílies que no tenen accés a un habitatge digne.

Notícies relacionades

¿Quina inversió es farà en la llei de barris?

És una altra prioritat. Seguirem amb la llei que va aprovar el Parlament el 2022 perquè no volem demores. La dotació s’haurà de negociar amb ERC i els Comuns de cara als pressupostos.