Entrevista amb la consellera de Territori i portaveu del Govern

Sílvia Paneque: «És imprescindible que l’alta velocitat arribi a l’aeroport de Girona»

Portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

«Impulsarem una plataforma experimental eòlica a Roses de manera urgent»

Sílvia Paneque: «És imprescindible que l’alta velocitat arribi a l’aeroport de Girona»

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Josep Callol

¿El Govern s’ha ofert per acollir refugiats davant la situació a les Canàries?

Hem traslladat la voluntat de ser solidaris i col·laboratius en vista d’una situació dramàtica. Es parla de quotes de migrants com si fossin mercaderia i hem de recordar que darrere hi ha persones que venen de situacions de molta vulnerabilitat. Catalunya és terra d’acollida, tot i que també hi ha d’haver regulació.

¿Creu que la resposta de l’alcalde de Tossa de Mar davant l’acollida de 200 migrants respon a aquesta filosofia?

No entro a valorar declaracions concretes. El que sí que va fer el president Illa va ser posar-se en contacte amb l’alcalde per posar-se a disposició d’acompanyar o ajudar en el que fes falta.

¿És imprescindible la connexió de l’alta velocitat amb l’aeroport de Girona?

Absolutament imprescindible.

El parc eòlic marí del golf de Roses o el de l’Albera, a prop d’espais protegits, són dels que generen més oposició. ¿Quin diagnòstic fa de la situació de les renovables a la província de Girona?

Si Catalunya és a la cua, les comarques de Girona són a la cua de la cua. Cal impulsar la transició a Girona, a ponent i a totes les demarcacions. En el cas de l’eòlica marina, està previst desenvolupar una plataforma experimental per conèixer els impactes al golf de Roses.

¿És una prioritat aquest laboratori de proves?

Sí, l’impulsarem de manera decidida i urgent. La transició energètica és important en el contorn ambiental, però també econòmic. Les inversions aniran on hi hagi energia verda.

Vostè es va quedar sola en el grup municipal de l’Ajuntament de Girona en el moment més difícil del PSC. ¿Li va costar deixar-lo?

Per a mi és un gran honor formar part d’aquest govern. He de dir que en el moment en què deixo l’acta de regidora, en l’àmbit personal i emocional, em costa, en el sentit que des del 2011 fins ara han sigut molts anys de feina, des de la proximitat, des dels carrers de Girona. Fins i tot durant un any i mig vaig exercir de primera tinenta d’alcalde i, per tant, sí que hi ha un component emocional i personal molt important. Però des de la Generalitat podré desenvolupar una cosa que ara no podia fer: polítiques en favor de la meva ciutat i de les comarques gironines. Sé que soc la consellera de tot Catalunya, però hi ha qüestions que des de l’oposició no podíem empènyer i ara sí que podré fer-ho.

¿Aquesta implicació que té el Govern i aquesta conselleria és compatible amb el fet de poder tornar a ser candidata a Girona?

Aquesta és una qüestió que ara no m’ocupa.

Notícies relacionades

Va nomenar la seva parella com a cap de gabinet i va acabar dimitint al cap de pocs dies. ¿Es van equivocar?

Alfons Jiménez va començar a treballar amb mi quan no hi havia cap relació personal. Ell ja ha treballat amb el president Montilla i amb l’alcaldessa Anna Pagans. Té una trajectòria política que l’avala per ocupar aquest càrrec. Ara bé, quan es fa l’anunci i s’obre el debat sobre si era o no adequat, el senyor Jiménez va assumir aquesta decisió. Li semblava que la seva continuïtat podia afectar aquesta conselleria i aquest govern.