El debat del finançament

Feijóo impedeix als seus barons negociar la quitació del deute amb Sánchez

El líder del PP diu que els presidents autonòmics no acceptaran bilateralitats per «blanquejar el concert a Catalunya» 

Montero afirma que el criteri serà el mateix per a totes les comunitats

Feijóo impedeix als seus barons negociar la quitació del deute amb Sánchez
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha començat la setmana igual que va acabar: embridant els seus barons autonòmics perquè no cedeixin a les temptacions financeres que Pedro Sánchez pot plantejar-los en les pròximes setmanes. En una entrevista a Antena 3, el líder del PP va insistir que, si van a les reunions cara a cara que el cap de l’Executiu ha anunciat, no poden negociar bilateralment una quitació del deute que cada comunitat té contreta amb l’Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). "Els presidents autonòmics no acceptaran acords bilaterals per intentar blanquejar el concert independentista o de sobirania fiscal de Catalunya", va respondre Feijóo quan se li va preguntar si estava segur que els dirigents del PP que presideixen la Comunitat Valenciana, Múrcia o Andalusia diran no a una possible quitació.

El Govern central va prometre fa mesos a la Generalitat de Catalunya perdonar-li 15.000 milions d’euros més 1.300 milions en interessos, i alguns presidents autonòmics del PP, entre altres Carlos Mazón (Comunitat Valenciana) i Juanma Moreno (Andalusia), van mostrar el seu interès a aconseguir mesures similars per als seus territoris. Feijóo va reunir divendres a Madrid els 12 presidents del seu partit que governen autonomies, més els de Ceuta i Melilla, per mostrar unitat davant la negociació del nou sistema de finançament que Sánchez ha iniciat ja amb ERC, partit al qual ha ofert la condonació d’una part del deute i també un model de "finançament singular".

Acord de mínims

El document que tots els dirigents conservadors van subscriure al final de la jornada és un acord de mínims, amb l’exigència d’una Conferència de Presidents i la denúncia que qualsevol acord amb Catalunya trenca "la igualtat", però no hi apareixen en concret les paraules condonació ni quitació.

A Antena 3 hi van insistir i van preguntar en concret a Feijóo per les declaracions de Mazón sobre la possibilitat que la Comunitat Valenciana també vegi una part del seu deute perdonat i va respondre: "El senyor Mazón ha estat en la reunió igual que jo i igual que la resta de companys i hem acordat que el deute de les comunitats autònomes és una part del sistema de finançament de totes les comunitats autònomes i, per tant, no hi ha acords bilaterals tramposos entre una comunitats i altres comunitats per intentar desprestigiar la resta o treure a la resta els diners".

El cap de l’oposició mira de mostrar una unitat en el seu partit que, històricament, sempre és fràgil, ja que les autonomies, tot i que estiguin governades per la mateixa formació, tenen interessos molt dispars: no és el mateix Madrid, a nivell d’industrialització i cost dels serveis, que Castella i Lleó, amb una població molt escampada i d’edat avançada.

Per al PSOE, Feijóo fa amb aquestes paraules un pas més en el seu "viatge inútil", sense importar-li que els presidents autonòmics del seu partit s’"immolin" en aquesta travessia. Al vetar als seus barons la possibilitat d’abordar amb Sánchez una possible quitació del deute, el líder del PP els està demanant, segons fonts de la direcció socialista, que "no vetllin pels drets dels ciutadans dels seus territoris" i només tinguin com a prioritat el "futur polític" del cap de l’oposició. "Si comptar amb menys deute és bo per a les comunitats i per a la seva inversió en serveis públics, Feijóo diu que això no és rellevant i que l’important es decideix a Madrid. No només deixa els seus presidents autonòmics com a autèntics titelles de Gènova, sinó que ataca directament els serveis públics per als ciutadans en aquests territoris", va reaccionar el PSOE.

Intervenció al Senat

Al Senat, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, va assegurar que el Govern aplicarà el mateix criteri que a Catalunya per condonar el deute de totes les comunitats autònomes de règim comú.

Notícies relacionades

"Les comunitats autònomes en què vostès (PP) governen estan mentint quan diuen que se li farà un tracte de favor a Catalunya a costa d’elles. Perquè quedi clar en aquesta Cambra, el criteri que s’apliqui amb Catalunya s’aplicarà a la resta de comunitats autònomes de règim comú. Nosaltres vetllem per la igualtat", va afirmar Montero al ple del Senat.

"L’acord amb Esquerra diu que el que assumeixi l’Estat del deute contret per Catalunya –respecte al dèficit del cicle, del senyor Montoro– es farà amb la resta de comunitats autònomes, fins i tot encara que no tinguin deute del Fons de Liquiditat Autonòmica", va afegir. La ministra va remarcar, a més, que les bases sobre les quals el Govern impulsarà un model nou de finançament autonòmic seran l’equitat, la solidaritat, l’autonomia financera, la corresponsabilitat fiscal i la lleialtat institucional.

Temes:

Govern Ciutadans