Feijóo i el president canari pacten i envien al Govern un pla migratori

El líder del PP aconsegueix plasmar en un paper una proposta conjunta que demana que l’Estat posi a disposició recursos, però accepta que es fixin els criteris de repartiment de menors

Feijóo i el president canari pacten i envien al Govern un pla migratori
4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo i el president de les Canàries enviaran en les pròximes hores al Govern un acord tancat amb nou condicions per reformar la llei d’estrangeria. El líder del PP es va desplaçar a les illes per negociar directament amb Fernando Clavijo una proposta amb què vol pressionar el Govern. L’objectiu sempre va ser establir una espècie de front comú i forçar l’Executiu a acceptar les principals exigències dels conservadors.

Coalició Canària governa l’arxipèlag amb el PP, però l’estiu passat va arribar a un acord amb el Govern que el Congrés –inclòs el grup popular– va tombar. Ara, el mateix Clavijo va assegurar que el seu pacte amb Feijóo "ha fet un pas de gegant per acostar-nos a la solució del problema". I Feijóo va apuntar la idea: "Esperem desbloquejar la situació".

Conferència de presidents

Els nou punts clau, segons va desgranar el líder del PP, passen per la convocatòria urgent de la conferència de presidents –una petició que es repeteix des de fa setmanes–, la declaració d’emergència migratòria nacional i no només a les illes i a Ceuta; i garantir el control a les fronteres amb més controls policials, un passaport de trànsit, més recursos a la Comissaria General d’Estrangeria, el desplegament de cossos i forces de seguretat als països d’origen, sol·licitar a la UE el desplegament de Frontex i augmentar el personal en la tramitació d’expedients de retorn.

Ja sobre els menors migrants no acompanyats, l’acord planteja que es torni a convocar la conferència sectorial d’immigració i infància per fixar els criteris de repartiment entre comunitats autònomes i el Govern central, i que es garanteixi que "cap comunitat quedi eximida de la recepció" i s’asseguri que "tots els traslladats són de menors i no d’adults", a més de quedar garantides als territoris infraestructures de l’Estat que estiguin buides o en desús. D’altra banda, el text pactat també recull un fons de contingència propi per a les autonomies amb prou recursos per a tots els menors acollits fins que compleixin la majoria d’edat, i garanteix el compromís de l’Estat de sufragar els recursos extraordinaris de les comunitats autònomes quan vegin sobrepassades les seves capacitats d’atenció de menors.

Feijóo, com ha estat fent fa dies, va posar en valor les mesures desplegades per altres executius europeus, esmentant expressament l’italià de Giorgia Meloni. D’aquí uns dies el líder del PP viatjarà a Grècia, precisament per conèixer de primera mà l’agenda antiimmigració irregular desplegada també per aquest país.

El Govern no contempla sortides a la situació dels menors migrants a les Canàries al marge de la reforma de la llei d’estrangeria que ja va tombar el Congrés. Era un canvi legislatiu per fer obligatòria l’acollida per part de la resta de comunitats autònomes que no va ser presa en consideració pel vot en contra de PP, Vox i Junts. D’aquí ve el rebuig del pla pactat entre Feijóo i Clavijo. Abans fins i tot que se li remeti el document, amb nou condicions per recolzar la reforma esmentada, la titular de Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, el va desdenyar al referir-se a "acords fake" i "performances a les quals ens té acostumats" el líder de l’oposició.

Des de l’Executiu van carregar contra el líder de l’oposició per "haver donat l’esquena" a les Canàries amb el seu rebuig de la reforma. La ministra socialista, en declaracions als mitjans abans d’intervenir en la sessió de control al Govern al Senat, es va referir a la "hipocresia i cinisme" al mateix temps que va dir que apostava per allargar la mà a l’oposició. Això sí, dins del marge de la proposta per a la reforma de l’article 35 de la llei d’estrangeria. Entén l’Executiu que és l’única via per donar una solució estructural, tenint en compte el fracàs dels mecanismes voluntaris utilitzats fins ara.

El suport de Coalició Canària

Notícies relacionades

Els socialistes eviten estendre les crítiques al president de les Canàries, malgrat mantenir la seva amenaça de portar el Govern als tribunals per "abandó de funcions". La situació que viuen aquests territoris per l’arribada de menors migrants a les seves costes ha portat a amenaçar el suport de Coalició Canària a l’Executiu. Les veus d’un sector del partit que s’inclinen per retirar el suport parlamentari a Pedro Sánchez s’han incrementat en les últimes setmanes fins a obrir el debat en l’organització nacionalista.

Sense pla b sobre la taula, al Govern sí que es mostren disposats a augmentar les partides a les Canàries per retenir el suport de la seva diputada al Congrés. Segons fonts de la Moncloa, la seva intenció és plantejar més ajuts econòmics per cofinançar l’atenció a menors migrants. Una quantitat, avancen, que superi els 50 milions consignats en els Pressupostos.

Temes:

Ceuta Govern