Patronat amb seu a Abu Dhabi

Joan Carles crea una fundació per cedir la seva herència a les filles

El rei emèrit aprofita l’avantatjosa legislació dels Emirats Àrabs per poder centralitzar la seva fortuna fora d’Espanya

Felip VI va renunciar el 2019 a qualsevol herència procedent del seu pare. També ho va fer la princesa Elionor 

Joan Carles crea una fundació per cedir la seva herència a les filles
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rei emèrit ha creat una fundació junt amb les seves filles a Abu Dhabi amb què, a més de promoure les seves gairebé quatre dècades de regnat, pretén poder transferir de manera més senzilla la seva herència a les infantes Elena i Cristina, segons va informar ahir el digital El Confidencial. La fundació s’ha constituït a Abu Dhabi, on Joan Carles I viu des de l’agost del 2020, amb l’ajuda d’un advocat espanyol. Tant Elena com Cristina figuren en el seu patronat.

L’objectiu és donar a conèixer la figura de Joan Carles I mitjançant el finançament d’activitats educatives i culturals, però alhora aprofitar l’avantatjosa legislació dels Emirats Àrabs Units perquè l’emèrit pugui centralitzar la seva fortuna fora d’Espanya i deixar-se-la en herència a les seves filles.

Segons explica el mitjà digital, a més de la gairebé nul·la fiscalitat d’aquest tipus de fundacions a l’emirat del Golf, Abu Dhabi ofereix el secret entorn de les seves normes de funcionament i la veritable titularitat dels béns, així que els hereus passen a controlar el patrimoni de la societat una vegada moren els seus progenitors sense que hagi de fer-se pública la identitat de cap d’ells.

Felip VI va renunciar a l’herència

Cal recordar que el rei Felip VI, igual com la princesa Elionor, van renunciar a qualsevol herència que els pogués deixar l’emèrit l’abril del 2019, si bé la dada no es va conèixer fins al març del 2020, quan la Zarzuela va anunciar que el monarca havia decidit retirar l’assignació prevista en els pressupostos de la Casa del Rei al seu pare. La decisió es va produir després que sortís a la llum que el Rei i l’hereva al tron figuraven com a beneficiaris de la Fundació Lucum, creada el 2008 pel llavors monarca per ocultar la donació de 100 milions de dòlars que li hauria fet l’Aràbia Saudita. Aquests fons es van mantenir en un compte a Suïssa fins que el 2012 Joan Carles I va transferir els 65 milions que quedaven a Corina Larssen.

Notícies relacionades

El rei Felip també es va desmarcar de Zagatka, l’altra fundació vinculada al seu pare i creada per Àlvar d’Orleans-Borbó, cosí llunyà de Joan Carles. Des de la Zarzuela es va aclarir que Felip desconeixia "per complet" que en fos beneficiari i es va informar que davant notari ell i la princesa Elionor s’havien desmarcat per complet de qualsevol vincle que hi pogués haver amb la Fundació Lucum. A més, en el comunicat de la Casa Reial es va incloure un missatge de Joan Carles aclarint que en cap moment "va facilitar informació" sobre les dues fundacions al seu fill.

La notícia de la nova fundació de Joan Carles es coneix un dia després que l’emèrit assistís a Madrid al funeral pel seu nebot Juan Gómez-Acebo, on va coincidir amb els Reis així com amb Sofia i Cristina.