Crisi republicana

Rovira acusa Junqueras d’utilitzar els cartells de Maragall

La candidatura de l’expresident d’ERC nega cap mena de vincle amb la difusió dels missatges que impliquen la secretària general

Rovira acusa Junqueras d’utilitzar els cartells de Maragall
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La polèmica que sacseja ERC pels cartells que es burlaven de l’alzheimer de l’expresident Pasqual Maragall no només està lluny de solucionar-se sinó que amenaça d’enfangar les primàries del partit per escollir el seu pròxim líder. Ahir es van publicar noves informacions sobre els cartells que comprometen la secretària general de la formació, Marta Rovira, i ella va reaccionar assenyalant que aquestes informacions són "filtracions" interessades de la candidatura d’Oriol Junqueras. El que durant 13 anys va ser el tàndem que va liderar ERC, format per Junqueras i Rovira, ara viu enfrontat pel control del partit.

Ahir es va fer de dia amb Catalunya Ràdio publicant missatges d’un xat intern d’ERC del març del 2023, quan es va saber que diverses seus del partit s’havien llevat amb cartells que es burlaven de Maragall amb el lema Fora l’alzheimer de Barcelona. Llavors poca gent sabia que els cartells provenien de dins d’ERC i al xat s’hi pot llegir com Rovira demana aprofitar aquesta "campanya tan agressiva" per "arrencar uns quants vots de solidaritat". És a dir, encara que la campanya fos ofensiva per als germans Maragall, el partit va voler treure’n profit.

La notícia va impactar de ple en ERC i va obligar Rovira a pronunciar-s’hi. Ho va fer en una carta de tres pàgines en què va voler "trencar el silenci" i explicar-se. La secretària general va lamentar que els missatges siguin "filtracions intencionades" que "falten a la veritat" i pretenen fer-la "responsable" dels cartells i "construir una realitat que no és certa". "Sento impotència i una gran indefensió personal i política", va afirmar. També va tornar a negar que tingués cap coneixement dels fets.

Però la secretària general no es va quedar aquí i, per primera vegada, va assenyalar públicament la candidatura de Junqueras com la responsable que aquest tipus d’informacions i missatges privats estiguin sortint a la llum. "Els desafortunats cartells s’han convertit en una veritable campanya de contrast d’una candidatura [la de Junqueras] per afirmar que ells no hi tenen res a veure i assenyalar altres culpables de la direcció del partit", va dir. No esmenta Junqueras de forma explícita, però no fa falta perquè s’entengui.

A més, Rovira va aprofitar per recordar que quan es van penjar els cartells (març del 2023) Junqueras era el màxim responsable del partit, per la qual cosa considera que ara no es pot desvincular del tema. Ella mateixa, va explicar, almenys "una vegada a la setmana" despatxava amb Junqueras i, per tant, ara han de compartir "els encerts i els errors" d’aquella època. "Jo també tinc captures, comentaris privats i converses que comprometrien més d’un company, però m’he conjurat a no caure en la temptació", va advertir.

"Profunda indignació"

Notícies relacionades

A la candidatura de Junqueras van negar "categòricament" qualsevol relació amb la publicació dels missatges interns i van expressar una "profunda indignació" per les paraules de Rovira. "Prou, el camí de les falses acusacions sense evidències només ens debilita", va dir després un portaveu de la candidatura, Bernat Solé. La relació entre Junqueras i Rovira, els dos màxims dirigents d’ERC entre el 2011 i el 2024, es va trencar després dels mals resultats de les eleccions catalanes del maig i ara mateix no només sembla irreconducible sinó que condiciona el dia a dia del partit.

La lluita de poder es produeix perquè Junqueras lidera una candidatura per tornar a ser president del partit, mentre que Rovira, tot i que ha renunciat a fer el mateix, sí que dona cobertura a una altra candidatura en disputa.