Illa: "Catalunya sempre ha sigut terra d’acollida i ara ho tornarà a ser"

El cap del Govern fa el seu discurs a les quatre columnes de la Llotja de Llevant que evoquen la senyera i "reafirma" la voluntat dels catalans de "conviure"

Illa: "Catalunya sempre ha sigut terra d’acollida i ara ho tornarà a ser"
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Catalunya sempre ha sigut terra d’acollida i terra solidària. I ara tornarà a ser exemplar […]. Qui ve a millorar Catalunya, és català. Amb els mateixos drets i deures que tenim tots nosaltres". Salvador Illa va fixar ahir la seva aposta per un país integrador davant l’onada migratòria i l’ofensiva de l’extrema dreta, disposat a governar perquè Catalunya sigui un projecte col·lectiu que vinculi tots els catalans "sense distincions".

En el seu primer discurs com a president del Govern amb motiu de la Diada, Illa va posar èmfasi en l’enriquiment de la diversitat, mentre es va comprometre amb uns serveis públics "d’excel·lència" i una societat civil "dinàmica": "Catalunya també s’ha fet a si mateixa gràcies al treball de generacions de persones vingudes de pobles d’Espanya i de tot el món. No podem tancar els ulls a la realitat del fenomen migratori. És una emergència global fruit de la desigualtat al món i que cap país pot resoldre sol", va reblar.

En un discurs de cinc minuts des del Palau de la Generalitat, al costat de les quatre columnes de la Llotja de Llevant que evoquen les quatre barres de la senyera, Illa va situar l’11S com una jornada per "reafirmar" la voluntat dels catalans de "ser i conviure". "Pertany a tots els catalans", va afegir, en una al·lusió vetllada a l’independentisme, ja que a ningú li passa per alt que aquesta és la primera Diada amb un president contrari a la secessió des de l’inici del procés.

"Tinc la plena convicció que una nació pròspera i justa per a tot el món es construeix de veritat a les aules, als centres d’atenció primària, a les biblioteques, als casals de la gent gran i als carrers i places d’uns barris segurs. Per això és tan important que els serveis públics de Catalunya recuperin l’excel·lència que els ciutadans mereixeu. Atendre aquesta prioritat ens farà millors com a país", va etzibar, sense esmentar l’acord assolit amb ERC per a un finançament singular. Però sí que es va centrar en els canvis "profunds i accelerats" que viu el país a nivell socioeconòmic, tecnològic i ambiental per abundar que "per evitar els riscos i aprofitar les oportunitats", cal posar l’accent en "el que uneix" i en la "confiança en Catalunya i en la seva pluralitat".

Notícies relacionades

Amb el bust de l’expresident Josep Tarradellas de fons, va buscar "reivindicar la seva figura, capacitat de diàleg i perseverança" i va recordar que ha reunit el Govern al monestir de Poblet i ha acudit a Montserrat per inaugurar els actes del Mil·lenari: "Dos referents que ens recorden les nostres arrels i que ens projecten cap al futur", va recalcar. El president no va passar per alt l’emergència habitacional i es va conjurar per garantir no només un habitatge digne als catalans, sinó també salaris a l’altura, i igualtat entre homes i dones.

L’abat: «En 1.000 anys es cometen errors»

El Parlament va entregar ahir la Medalla d’Honor al monestir de Montserrat per la celebració del mil·lenari el 2025. No obstant, l’acte es va veure entelat per la protesta de víctimes de pederàstia per part de l’Església que van protagonitzar una sonora cassolada durant l’arribada de les autoritats a la Cambra. L’abat de Montserrat, Manel Gasch, va defensar que en una trajectòria de tants anys «es cometen errors», però que «tot ajuda a créixer si es reconeix i s’accepta amb sinceritat».