Primera Diada sense un president independentista des del procés

Per primera vegada des del 2012 no hi haurà cap representant de l’Executiu en la manifestació sobiranista de l’Onze de Setembre

El Parlament, ahir.  | MANU MITRU

El Parlament, ahir. | MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya celebra el primer Onze de Setembre sense un president independentista a la Generalitat, una jornada que es converteix així en la primera Diada del postprocés. Salvador Illa s’estrena com a cap del Govern i completa una imatge que trenca amb les que s’han repetit des del 2012: no hi haurà representants de l’Executiu en la manifestació sobiranista.

El relat entre la institució i el carrer serà aquesta vegada dispar. Si bé els actes orquestrats per la Generalitat es basaran en "sentir Catalunya", a la recerca d’un caràcter transversal, com el que ha imprès Illa en el seu discurs en defensa d’una Catalunya integradora davant l’extrema dreta; les organitzacions independentistes clamaran per l’autodeterminació i per l’aplicació "completa" de l’amnistia en una manifestació en què s’exhibirà un moviment ancorat en els recels, totalment dividit i pendent d’una renovació en els partits que es donarà en una tirallonga de congressos aquesta tardor.

Notícies relacionades

Junts, de fet, arrenca la jornada amb un manifest en què responsabilitza ERC d’haver "trencat de manera greu la possibilitat de mantenir la unitat independentista a curt termini" a l’haver votat a favor de la investidura d’Illa, mentre el seu líder moral, l’expresident Carles Puigdemont, es manté a Waterloo (Bèlgica). I els republicans, que celebren un acte propi, passen una crisi interna després del daltabaix electoral i els polèmics cartells dels Maragall, que ha trencat tots els ponts i ha acabat d’enfonsar el tàndem que els va portar als seus millors resultats. Oriol Junqueras passarà el matí a Sant Boi de Llobregat, i Marta Rovira, serà a Suïssa.

La CUP, com ja és habitual, marcarà perfil amb esdeveniments propis, i deixa en l’aire la seva participació en els actes unitaris després que el líder de l’ANC, Lluís Llach, obrís la porta a la participació de l’extrema dreta d’Aliança Catalana.

Temes:

ANC CUP