Sánchez eludeix reconèixer González Urrutia sense consens amb la UE

El Congrés demana al Govern el reconeixement del líder opositor a Maduro com a president electe de Veneçuela

Antonio Ledezma, ex alcalde de Caracas exiliado en Madrid celebra el resultado de la votación en el Congreso de los Diputados para que el Gobierno reconozca a Edmundo González como presidente electo de Venezuela

Antonio Ledezma, ex alcalde de Caracas exiliado en Madrid celebra el resultado de la votación en el Congreso de los Diputados para que el Gobierno reconozca a Edmundo González como presidente electo de Venezuela / José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El president del Govern, Pedro Sánchez, va oferir pistes ahir durant una roda de premsa del seu full de ruta a Veneçuela després de la recent concessió d’asil a Edmundo González Urrutia, el candidat de l’oposició antichavista en les eleccions de finals de juliol.

Criticat pel PP per la seva suposada tebiesa davant Nicolás Maduro, amb els conservadors exigint-li que reconegui González Urrutia com a guanyador d’aquests comicis, Sánchez va fixar un calendari per a la presa de decisions. La data clau és gener de l’any que ve, mes en què hi ha fixada la presa de possessió del president del país llatinoamericà. Fins aleshores, com a mínim, el Govern no té intenció de reconèixer el dirigent opositor, perquè considera que seria un gest estèril similar al de fa cinc anys amb Juan Guaidó. La idea amb què treballa la Moncloa és una altra: intentar en els pròxims mesos, dins de la UE i treballant amb altres països com el Brasil i Colòmbia, que Maduro abandoni el poder de manera pacífica.

"El Govern ha demanat la publicació de les actes de les eleccions a Veneçuela. No reconeixem la victòria de Maduro i treballem per la unitat dins de la UE que permeti un marge de mediació d’aquí a final d’any perquè puguem trobar una sortida que vehiculi la voluntat democràtica expressada a les urnes del poble veneçolà", va dir Sánchez després d’aturar-se en les crítiques del PP per la concessió de l’asil a González Urrutia, reclamat per ell mateix davant la possibilitat d’acabar a la presó a Veneçuela. Després d’haver defensat amb insistència un gest d’aquest tipus, els conservadors han passat ara a acusar Sánchez de "fer un favor" a Maduro al col·laborar en la sortida de Caracas del candidat opositor.

"Legítim guanyador"

Notícies relacionades

"El Congrés dels Diputats insta al Govern a reconèixer Edmundo González Urrutia com el legítim guanyador de les eleccions presidencials del 28 de juliol del 2024 a Veneçuela i, per tant, com a president electe i legítim de Veneçuela", recull la iniciativa que ahir van tirar endavant el PP, Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària a la Cambra baixa. Però la proposta, que no té efecte legal, quedarà en foc d’encenalls davant un Executiu que ha assegurat que es mantindrà amb la resta de països de la UE que, per ara, exigeixen la publicació de les actes electorals oficials abans de proclamar un guanyador.

Els populars han aconseguit una majoria suficient per aprovar una proposició no de llei en la qual demanen el reconeixement de l’opositor veneçolà, però també que Espanya treballi per "assegurar que el 10 de gener del 2025 prengui possessió com a nou president de Veneçuela".