Immigració il·legal

Creix la tensió a Ceuta per les crides a una onada migratòria

Alerta per una convocatòria massiva a les xarxes realitzada des del Marroc per passar a la ciutat autònoma aquest diumenge

Creix la tensió a Ceuta per les crides a una onada migratòria
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La data 15/09/24 i una bandera d’Espanya són el lema de la convocatòria. La data, utilitzada com a eslògan, encapçala una nombrosa porció de missatges d’usuaris marroquins a les xarxes socials que proliferen aquesta setmana. El contingut, una crida a creuar a Ceuta aquest diumenge, alimenta la tensió a un i a l’altre costat de la frontera mentre les forces de seguretat marroquines encadenen detencions al seu territori.

A última hora de dimecres passat la policia marroquina ja havia detingut 60 persones en batudes iniciades prèviament a través d’internet. Els capturats són usuaris de perfils majoritàriament d’Instagram que han emès els missatges o que n’han fet cas posant rumb cap al nord des de ciutats com Fez i Rabat.

Un primer comunicat de la Direction Générale de la Sûreté Nationale (La DGSN, policia del Marroc), va anunciar la detenció de 13 persones a Tànger i a Tetuan. L’organisme va acabar la jornada confirmant públicament la captura de 60 persones, a les quals atribueix ser "sospitoses de participar en la creació i difusió de notícies falses a les xarxes socials que inciten a l’organització d’operacions massives d’immigració il·legal, en operacions de seguretat que afecten els interessos de la seguretat nacional i del control territorial nacional".

Reforç policial marroquí

És el breu contingut de l’últim comunicat d’una operació policial que mirava de dissuadir joves marroquins d’intentar que creuessin nedant, o que entressin per altres mètodes, a la localitat espanyola. Fonts policials destinades a la ciutat confirmen l’arribada als voltants de Castillejos (Marroc) de deu llanxes ràpides de la Marina Reial marroquina per reforçar la vigilància de cara al cap de setmana. A aquests reforços s’haurien incorporat també gendarmes antiavalots, si bé aquest extrem no té confirmació oficial.

Notícies relacionades

La xifra dels anomenats "nedadors" ha anat augmentant aquest estiu, des que grups de joves van decidir aprofitar uns dies de boira al juliol i a l’agost per intentar arribar a territori espanyol nedant entre la platja de Castillejos i la platja de Ceuta, vorejant l’espigó d’El Tarajal. A finals del mes passat ho havien intentat més d’un centenar, segons fonts del govern ceutí, i 19 van aconseguir entrar en territori espanyol, segons les estadístiques del Ministeri de l’Interior.

Un dels missatges més populars, difós per un videoblocaire conegut com Moha, tenia 89.000 visualitzacions al començament de la nit passada. "¿Com estan els meus germans?", diu un cartell que encapçala la seva emissió, al costat de l’habitual 15/09/2024 i la bandera espanyola. El vídeo consisteix en una arenga: "Germans, sabeu que el dia 15 hi ha una sortida. Que Al·là us ajudi i que arribeu tots bé a Espanya. Heu de ser forts. Aguanteu. Tant de bo arribeu tots sans i estalvis i pugueu donar una alegria als vostres familiars des d’Espanya". La majoria dels vídeos, expliquen diferents fonts consultades, diuen el mateix.