Pols diplomàtic

González agraeix a Sánchez l’"interès per la democràcia"

El president rep el líder opositor veneçolà a la Moncloa mentre que el règim de Maduro amenaça de trencar les relacions amb Espanya

Pilar Alegría destaca que l’ambaixada a Caracas continua treballant «amb absoluta normalitat»

González agraeix a Sánchez l’"interès per la democràcia"
3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Pedro Sánchez va rebre ahir el candidat veneçolà Edmundo González Urrutia i, després de la reunió, aquest li va reconèixer la seva tasca a favor de la democràcia a Veneçuela. Al voltant de les 10.00, poques hores després d’aterrar després del seu viatge a la Xina, el president del Govern va passejar per la Moncloa i després es va reunir amb el que, segons les actes publicades per l’oposició, va ser el guanyador de les eleccions del passat 28 de juliol a Veneçuela. El seu asil polític a Espanya ha desencadenat una tempesta política interna amb l’oposició de PP, Vox i el PNB al Congrés i l’amenaça de Caracas de trencar relacions si se’l reconeix com a president electe.

L’oposició veneçolana i els exiliats a Espanya esperen que González decideixi què farà ara. La situació és complicada, perquè no pot formar un Govern a l’exili a Espanya. Després de la reunió, González va emetre un breu comunicat en el qual va assegurar que continuarà. "Li vaig ratificar [a Pedro Sánchez] la determinació de continuar la lluita per fer valer la voluntat sobirana del poble veneçolà expressada el 28 de juliol per més de vuit milions d’electors", es llegeix al text. També agraeix al president "la seva disposició de rebre’ns a mi i a la meva dona a Espanya" i li expressa el "reconeixement pel seu interès de treballar per la recuperació de la democràcia i el respecte als drets humans al nostre país".

La reunió es va produir tan sols un dia després que el Congrés, a instàncies del PP, reclamés a l’Executiu que se’l reconegui com a president electe de Veneçuela. La cita no va formar part de l’agenda institucional del cap de l’Executiu. Sánchez, però, va transmetre a González "una càlida benvinguda al nostre país" i va defensar la seva acollida a través de la xarxa social X "mostrant el compromís humanitari i la solidaritat d’Espanya amb els veneçolans". D’altra banda, va fer equilibris per assegurar que "Espanya continua treballant a favor de la democràcia, el diàleg i els drets fonamentals del poble germà de Veneçuela".

La portaveu del Govern, Pilar Alegría, va remarcar després de l’amenaça de Veneçuela de trencar relacions diplomàtiques que "l’ambaixada a Caracas està treballant amb absoluta normalitat". Els socialistes van votar dimecres en contra de la iniciativa del PP per instar l’Executiu a reconèixer Edmundo González com a president electe. Una mesura aprovada pel Congrés que ha tensionat les relacions diplomàtiques.

Notícies relacionades

En aquest context, Alegría va mostrar l’interès del Govern de "treballar per mantenir les millors relacions amb el poble veneçolà", segons va declarar als mitjans abans d’acudir a un esmorzar informatiu. Una actitud que va contraposar a la de l’oposició, que va acusar d’"utilitzar el poble veneçolà per atacar el Govern d’Espanya". El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va anar un pas més enllà per advertir que els populars "creient que atacaven el Govern, el que ha fet és atacar totes les empreses que tenen seus i relacions comercials a Veneçuela". Una política de "terra cremada", va retreure, per vaticinar que tindria "conseqüències".

El president de l’Assemblea Nacional (AN) de Veneçuela, Jorge Rodríguez, va proposar dimecres trencar "immediatament" totes les "relacions diplomàtiques, comercials i consulars" amb Espanya. Si bé va proposar que la iniciativa passi per certs canals formals, entre els quals la comissió permanent de Política Exterior del Congrés, s’espera que sigui aprovada ben aviat. Rodríguez es va mostrar al seu torn a favor que en la resolució s’hi inclogués el cessament dels vols comercials entre Madrid i Caracas de les línies aèries espanyoles.

Temes:

Govern Caracas