El model territorial

Mazón tanca files amb Feijóo tot i que insisteix a "dialogar" de finançament

El president de la Comunitat Valenciana diu que parlar amb Sánchez de "mesures excepcionals" per a l’autonomia no suposa obrir esquerdes en el PP

Mazón tanca files amb Feijóo tot i que insisteix a "dialogar" de finançament
2
Es llegeix en minuts
Mateo L. Belarte

Perfil propi, sí; esquerdes, no. És el que va defensar dimecres passat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, sobre la seva postura en el debat sobre el finançament autonòmic dins del PP. El dia previ, el cap del Consell va marcar certes distàncies sobre la posició de la seva formació nacional en aquest assumpte a l’assegurar que està "desitjant" ser convocat pel president del Govern, Pedro Sánchez, per parlar de les necessitats valencianes, finançament inclòs. El seu col·lega andalús, Juanma Moreno Bonilla, es va situar també en aquesta línia davant altres barons com Isabel Díaz Ayuso, que advocaven per plantar el socialista.

Malgrat la posició dels dirigents valencià i andalús, representants de dos dels territoris més mal tractats per l’actual sistema i per tant, més interessats que es mogui l’arbre del finançament, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar que aquestes postures no són "esquerdes" en el partit sinó actes de "responsabilitat" dels seus barons en defensa de les seves autonomies, i va mirar de desviar el focus cap al Govern.

Mazón va ser preguntat al respecte durant l’acte d’obertura del curs universitari celebrat a la Universitat Politècnica de València i a què també va assistir la ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant, aleshores secretària general del PSPV. El president valencià va coincidir amb el seu cap de files que la seva defensa de parlar amb Sánchez sobre "mesures excepcionals" que necessita el País Valencià no suposa cap "esquerda" en l’argumentari del partit, ja que no es planteja tancar cap tipus d’acord bilateral amb el socialista d’esquena a la resta de territoris.

Aquest és una de les grans pors del PP dins del procés de trobades individuals plantejades pel president del Govern als líders autonòmics. Génova no vol que possibles ofertes bilaterals trenquin la unitat en el partit i per això Feijóo ha mirat d’acotar aquests dies l’abast d’aquests cara a cara.

"No hi ha esquerdes. Ni en el document que vam firmar (divendres passat a Madrid), ni en el diagnòstic de la situació ni en no fiar-nos de Sánchez, perquè no ha complert la seva paraula amb els espanyols i, en especial, amb els valencians", va defensar Mazón, que va diferenciar entre "dialogar" amb el president de l’Executiu o tancar acords al marge de la resta.

Reivindicar en qualsevol lloc

Notícies relacionades

"El diàleg és una eina més. Hi ha una gran diferència entre el diàleg, entre reinvindicar el que necessiten els valencians, que ho faré en qualsevol lloc, o anar-se a la cambra fosca dels privilegis en perjudici de tots els altres. No hi ha esquerdes, ni una de sola", va destacar el popular.

Morant, per la seva banda, no es va desmarcar ni un mil·límetre de l’argumentari del Govern del qual forma part i va responsabilitzar el PP que no s’avanci en la reforma del sistema. "El PP no té un model de finançament", va criticar recordant la negativa de Feijóo de reunir-se amb Sánchez per parlar del model de repartiment autonòmic.