Una relació comercial a la baixa

Tot i que Espanya continua tenint interessos econòmics a Veneçuela, ha passat de ser el quart destí inversor espanyol el 2004 a situar-se més enllà del número 50.

Una relació comercial a la baixa

Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que Veneçuela és un dels països més complexos del món per fer negocis, Espanya continua tenint-hi presència, tot i que amb un pes en descens. Ha passat de ser el quart destí inversor espanyol el 2004 a situar-se més enllà del lloc número 50 el 2021, segons les dades de l’Institut de Comerç Exterior (Icex).

En les relacions comercials, Espanya és el tercer destí de les vendes veneçolanes, amb un total de 671,5 milions d’euros l’any passat, l’11% del total. El primer destí va ser els EUA, amb el 60% del total; seguit per la Xina, amb l’11%, com Espanya. Quant als proveïdors, és a dir, les importacions, Espanya va ser el setè, amb 155,8 milions, el 2% del total. Al davant hi ha la Xina, els EUA, el Brasil, Turquia, l’Argentina i el Canadà. El que més exporta l’estat caribeny és petroli i derivats i el que més importa, maquinària i material elèctric, així com aliments i begudes. El proteccionisme, la inflació i la falta de divises influeixen directament sobre el comerç.

La qualificació creditícia del país per part de les principals agències, com Standard & Poor’s, Moody’s o Fitch, és de país en suspensió de pagaments, sense solvència, amb un deute, per tant, considerat pitjor que el bo porqueria. Els últims anys, més que nova inversió, els volums que mouen les empreses espanyoles estan relacionats amb la reinversió de beneficis o el seu manteniment. L’exercici en aquest país està molt supeditat a la devaluació de la moneda i les grans limitacions a la repatriació de beneficis.

Notícies relacionades

Les úniques excepcions que els últims anys han destacat al país caribeny són tres grans operacions d’origen espanyol. El 2004, Telefónica va aterrar a Veneçuela, amb la segona operadora de telefonia mòbil del país. Repsol, per la seva banda, va desembarcar a Veneçuela el 1993, amb diversos actius de gas i cru gestionats i manté la seva col·laboració amb Petrolis de Veneçuela. I la tercera és Mapfre, que hi va arribar el 1997 amb la compra d’una companyia d’assegurances local. Altres empreses presents són Acciona, Editorial Planeta, Santillana, Elecnor, Adecco o Duro Felguera, entre d’altres.

Des de fa anys, els fluxos d’inversió són pràcticament plans. Però la inversió veneçolana en Espanya compta amb un elevat pes a causa d’Abanca a través de Banesco; així com les family offices que es dediquen a gestionar els patrimonis de famílies adinerades i se centren en les inversions financeres, immobiliàries i empresarials. Van predominar a Espanya mitjançant l’adquisició immobiliària o Golden Visa, és a dir l’obtenció de visat a canvi d’escometre inversions a Espanya, una cosa que el Govern vol eliminar ara per rebaixar la tensió al sector immobiliari, ja que afecta residències d’un mínim de 500.000 euros.