La ressaca de la Diada

El sobiranisme celebra la mobilització però admet perdre suport al carrer

Junts respon a les declaracions de l’ANC i Òmnium contra la falta d’unitat política que "tot" l’independentisme ha de fer "autocrítica"

El sobiranisme celebra la mobilització però admet perdre suport al carrer
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Illa rep Montilla al Palau de la Generalitat

L’agenda del president Salvador Illa està plena de cites, i ahir va rebre José Montilla al Palau de la Generalitat. Precisament, Montilla va ser l’últim president que va pactar un finançament amb el Govern, el 2009 i amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa, model que continua avui vigent malgrat que hauria d’haver sigut revisat fa una dècada.

La manifestació independentista de la Diada ha deixat de ser la protesta massiva que va ser en els moments àlgids del procés. Així ho diuen les xifres d’assistència que donen els cossos policials i així ho van admetre ahir alguns dels principals actors de l’independentisme com Òmnium Cultural, l’ANC i ERC. No obstant, aquestes mateixes organitzacions polítiques han volgut veure el got mig ple i asseguren que, malgrat caure en suport, el moviment continua sent present al carrer. L’aspiració immediata, asseguren, és tornar a créixer al més aviat possible.

El més diàfan a fer el seu diagnòstic va ser el president d’Òmnium, Xavier Antich. "No va ser l’èxit d’una convocatòria massiva. És tan evident i tan clar que ningú ho pot discutir", va dir en una entrevista a Rac1. Malgrat tot, ell es queda amb el convenciment que en aquesta Diada l’independentisme es va aconseguir mostrar com un moviment perseverant que "es resisteix a desaparèixer o a anar-se’n a casa".

Llach, "molt content"

A l’ANC pensen més o menys el mateix, tot i que utilitzin altres paraules. El president de l’entitat, Lluís Llach, va assegurar a Catalunya Ràdio que estava "molt content" amb la mobilització, però que no estarà "satisfet" fins que tornin al carrer els dos milions de persones que van votar en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. "Aquesta serà una de les meves obsessions", va concloure.

La lectura d’ahir que fa ERC va en la mateixa línia. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, va fer una valoració "molt positiva" de la jornada, tot i que no va tenir objeccions a reconèixer que hi va haver una participació "inferior a altres anys fruit de la desafecció del moviment". Tot i així, va destacar que "milers de persones" van sortir al carrer i va confiar que el moviment, amb "autocrítica" i un treball conjunt, sabrà trobar la tecla per obrir una nova etapa que torni a "animar" la gent.

L’únic actor a desmarcar-se d’aquesta anàlisi va ser Junts. El seu portaveu, Josep Rius, va considerar que la protesta de la Diada va superar "les expectatives" i converteix l’independentisme en l’"únic moviment" d’Europa a aconseguir mobilitzacions multitudinàries sostingudes en el temps. "Els que avui parlen de xifres van menysprear els vots i les manifestacions massives", va concloure.

Notícies relacionades

La Diada d’aquest any també es va caracteritzar pel fet que les entitats van fer una crítica oberta als partits polítics per la seva falta d’unitat i horitzó per arribar a la independència.

Junts va protestar per aquest enfocament. "L’autocrítica l’ha de fer tothom, no és just que ens posin a tots al mateix sac", va dir Rius. El raonament del partit de Carles Puigdemont és que ells van créixer a les urnes del 12 de maig, per la qual cosa rebutgen carregar amb les culpes dels problemes que travessa el moviment. ERC, per la seva banda, ha preferit no polemitzar amb les entitats.

Temes:

ANC