Política migratòria
Feijóo exigeix a Grècia una aliança europea contra la immigració irregular
El líder del PP reclama mobilitzar fons comunitaris després de reunir-se amb Mitsotakis i acusa Sánchez d’augmentar les entrades il·legals a Espanya
La fotografia buscada era la de dos països frontera junts advertint tot el continent
Alberto Núñez Feijóo va demanar una "aliança europea contra la immigració irregular" després de reunir-se amb el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, en un clar missatge a la Unió. El líder del PP es va desplaçar fins a Atenes per trobar-se amb el líder dels populars grecs i també va mantenir una reunió amb el titular de Migració i Asil, Nikos Panagiotopoulos. La imatge buscada era la d’una advertència a tot el continent amb dos dels països frontera –i que en aquest moment són la principal porta d’entrada d’immigrants il·legals– junts. Feijóo també ha lloat els darrers dies el model de contenció de la italiana d’ultradreta Giorgia Meloni. I, en l’àmbit de la política nacional, s’ha llançat a usurpar l’agenda de la immigració a Vox.
El líder del PP va ser molt dur amb Pedro Sánchez després de trobar-se amb els dos representants del Govern hel·lè. Feijóo va assegurar que l’Executiu de PSOE i Sumar té "una política d’immigració inexistent" i que "només intenta repartir entre les comunitats autònomes el problema" sense cap mesura o protocol d’actuació conjunta liderada des de l’àmbit nacional. "Intenta repartir el problema entre tot el territori. I això no és una política migratòria", va afirmar Feijóo, després d’assegurar que "l’arribada de migrants irregular elevada s’ha produït amb el PSOE". "I no és una crítica. Són dades concretes", va concloure.
Espanya, al capdavant
Les xifres oficials situen Espanya al capdavant de les entrades irregulars –a l’agost, Interior apuntava un 66% més que l’any passat–, especialment per la ruta canària, que no ha fet més que créixer aquest estiu. El principal país emissor és Mauritània, que a més rep ciutadans d’altres països del formiguer en què s’ha convertit el Sahel.
Després d’anunciar que Grècia serà el primer país que visitarà d’una gira que pretén fer per la Unió per continuar aprofundint en el repte migratori –que afronten amb més vehemència els països del sud– i després de defensar la iniciativa del PP per reconèixer Edmundo González com a president electe al Congrés (culpant el Govern de Sánchez de "no defensar la democràcia de Veneçuela"), Feijóo va repetir una vegada i una altra que les fronteres espanyoles i gregues "són europees, en realitat".
L’objectiu, com també va reconèixer el líder del PP en tot moment, continua sent involucrar les institucions europees, mobilitzar fons comunitaris, reforçar la vigilància fronterera a través de Frontex i exigir la col·laboració de tercers països: "I, si no n’hi ha, ha d’haver-hi conseqüències", va advertir. El PP està convençut que tots els països de la UE –inclosos alguns de governats per socialdemòcrates, com Alemanya– estan endurint les seves polítiques de control a les fronteres. Tots, diuen, menys Espanya. I d’aquí ve la creixent pressió, que anirà a més en els pròxims debats que es produeixin a Europa.
Segons va detallar Feijóo en una roda de premsa, en la conversa mantinguda amb Mitsotakis i el ministre de Migració, tots dos van compartir les experiències dels seus respectius països. Feijóo va explicar les mesures proposades i recollides en l’últim pla pactat amb Coalició Canària a l’espera d’una resposta del Govern de Sánchez. I també va posar en valor tots els avenços que Grècia ha anat assolint amb les seves noves polítiques migratòries, malgrat que les dades d’immigració irregular continuen sent altes.
"La situació més difícil"
El dirigent conservador va assegurar que Europa "està potser en la situació més difícil que ha enfrontat des de la Segona Guerra Mundial" per la rivalitat que té Occident i les democràcies europees amb el model xino-rus avalat per l’Iran o Corea del Nord. "I davant d’aquest escenari no podem dubtar. Sempre hem d’estar al costat de la llibertat, la seguretat i la democràcia. Compartim aquesta posició en la Guerra d’Ucraïna, en els conflictes de l’Orient Mitjà i en els escenaris de l’Indopacífic, on la situació és més continguda però ens hi juguem molt. Ara també a Veneçuela", va rematar Feijóo, evidenciant que la conversa amb el dirigent grec va anar bastant més enllà de l’àmbit europeu.
Notícies relacionadesGrècia ja no és l’"ovella negra"
El que també va voler posar en valor Feijóo va ser la situació econòmica de Grècia, "que ha deixat de ser l’ovella negra de la UE". El líder popular va defensar "el gran sacrifici i l’exemple dels ciutadans grecs" –en referència a les fortes retallades dels últims anys– que ha permès al nou govern conservador "abaixar impostos, reduir el deute públic i tenir una agenda social de vivenda i polítiques de suport a la família".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia