Illa estreny llaços amb els alcaldes el seu primer mes com a president

El líder socialista vol posar el focus més enllà del finançament singular i potencia l’agenda municipalista amb pactes en infraestructures i habitatge

Illa estreny llaços amb els alcaldes el seu primer mes com a president
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Amb més o menys afany, tant ERC com els Comuns van arrufar les celles davant el discurs del president Salvador Illa amb motiu de la Diada perquè fora del seu al·legat van quedar les referències al finançament singular i l’autogovern. No va ser un oblit o, en tot cas, va ser una el·lipsi meditada. Més enllà de comprometre’s a complir el subscrit, el Govern prioritza posar el focus en "les coses del menjar", en qüestions que tinguin un impacte directe sobre la ciutadania. Quedar embardissat en el debat del repartiment de recursos, asseguren a Palau, és donar munició a l’extrema dreta. D’allà –i també del propòsit de donar temps per rebaixar els decibels dins del PSOE amb aquesta qüestió– l’afany d’Illa en el seu primer mes com a president per posar a l’agenda assumptes concrets i territorials estrenyent llaços amb els alcaldes més enllà dels socialistes.

N’hi ha prou amb un exemple. Illa es va reunir la setmana passada amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb el qual va pactar la construcció de 637 vivendes en 11 solars per augmentar el parc públic, augmentar la taxa als creuers amb escala a Barcelona i abordar amb la Conselleria d’Interior la lluita contra la "petita delinqüència" i el "narcotràfic". Però més enllà de la sintonia amb qui comparteix partit, el president ha llançat acords significatius amb l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, de la CUP.

Després de la reunió de divendres, el dirigent anticapitalista va explicitar la seva satisfacció per haver aconseguit el compromís d’accelerar la construcció del nou hospital Josep Trueta, ja que la seva la licitació es llançarà aquest mes. També una reunió tècnica que s’agendará en les pròximes setmanes per definir la disponibilitat de sòl a la demarcació de Girona per impulsar noves promocions de vivendes assequibles i accelerar tràmits i llicències que agilitzin la construcció. Salellas no va desaprofitar l’ocasió per recordar-li al president que l’independentisme continuarà defensant el dret a l’autodeterminació, però alhora va reivindicar que els pròxims pressupostos atenguin les necessitats dels gironins. No va negar que veuria amb bons ulls que el seu partit participés de les negociacions.

Aquest mateix camí, el d’arribar a acords amb les principals alcaldies, és el que seguirà Illa en les reunions previstes amb els alcaldes de Tarragona i Lleida, Rubén Viñuales i Félix Larrosa, tots dos del PSC. "La nostra voluntat és obrir una nova etapa al costat del municipalisme i dels ajuntaments, una etapa basada en la cooperació i la feina colze a colze amb els alcaldes", va resumir el conseller de Presidència, Albert Dalmau. El dirigent també va anticipar que, després dels incendis que han assolat el Priorat i davant les queixes dels alcaldes de la comarca de sentir-se desemparats per fer front a la sequera, el president ha encarregat una agenda de "mesures urgents" a la zona que ell mateix s’encarregarà d’abordar sobre el territori en una visita divendres que ve.

Notícies relacionades

La primera reunió del Govern, en què es va aprovar crear un comissionat de barris a càrrec de Carles Martí i es va ratificar Pere Macias al capdavant del de Rodalies, ja va ser una declaració d’intencions que Illa vol centrar el primer tram del seu mandat en carpetes que tinguin un impacte directe en els ciutadans. Està per concretar la quantia que es destinarà a aquesta llei de barris que requerirà de diàleg amb els ajuntaments i té per objectiu fer de la millora dels municipis un vaixell insígnia del Govern. La seva aplicació estarà estretament vinculada amb els pressupostos.

També amb les entitats municipalistes el Govern ha acordat aprovar abans de final d’any el nou Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, encallat des de fa més de 10 anys. I la seva agenda és atapeïda de visites territorials –divendres va ser a Blanes i ahir a Olot– en les quals no falta la trobada amb l’alcalde de torn i les anotacions a la llibreta que porta sempre a la butxaca.