L’agenda del Govern

Illa obre una ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat

A l’entrevista amb Montilla de dijous la seguiran altres cites amb Pujol, Mas, Aragonès i Torra 

Puigdemont queda, en principi, fora de la llista

El president sol esmentar Pujol per atribuir-li la primera gran transformació que va viure Catalunya

Illa obre una ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat

Kike Rincón - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La reunió del president Salvador Illa amb l’expresident José Montilla dijous al Palau de la Generalitat no va ser una trobada aïllada. S’emmarca, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en una ronda de contactes amb tots els seus antecessors que es completarà les pròximes setmanes i que inclourà Jordi Pujol, Artur Mas, Pere Aragonès i Quim Torra. Queda doncs a priori fora d’aquesta agenda Carles Puigdemont, perquè les cites estan previstes per conèixer la tasca institucional de les seves respectives oficines com a expresidents, mentre que el líder de Junts continua en la primera línia de la política.

"El respecte a les institucions i l’autogovern és un dels objectius del president Illa i aquestes trobades s’emmarquen en aquesta fita", asseguren fonts del Govern, que concreten que el president vol reforçar la institucionalitat de la Generalitat. La cita amb cada un d’ells té substància. En el cas de Montilla, és l’últim president socialista abans que Illa i també l’últim que va pactar un model de finançament amb la Moncloa fa 15 anys, amb José Luis Rodríguez Zapatero. A Pujol, Illa l’esmenta sovint en els seus discursos per atribuir-li la primera gran transformació que va viure Catalunya, seguida de la segona de la mà dels tripartits i amb el repte ara d’encarar-ne una altra amb un impuls als serveis públics en l’epicentre. Pel que fa a Artur Mas, els socialistes tenen ben present el seu intent d’acordar un pacte fiscal que va rebutjar el Govern de Mariano Rajoy i que té similituds amb el finançament singular pactat entre el PSC i ERC, a més d’haver sigut, juntament amb la sentència del Constitucional contra l’Estatut, un dels motors del procés.

Notícies relacionades

Amb Torra, Illa hi va tenir relació, especialment, durant el 2020 com a ministre de Sanitat, quan li va tocar gestionar la resposta a la pandèmia amb els presidents autonòmics. I Pere Aragonès, a qui Illa ha succeït i amb qui manté vincles que són molt recents, representa l’ERC que ha sigut imprescindible per a la investidura a canvi de fer seu una part del seu llegat i que tindrà un paper clau en l’estabilitat de l’actual Govern en minoria.

El nom que brilla per la seva absència en aquesta llista és Puigdemont, a qui Illa ha defensat que s’apliqui l’amnistia de forma "àgil, ràpida i sense subterfugis" després de la negativa del Tribunal Suprem. Falta per veure si assumirà el rol de cap de l’oposició si en els pròxims mesos pot tornar a Catalunya mantenint l’escó. En aquest cas, la reunió amb Illa serà protocol·lària i inevitable.