L’agenda del Govern
Illa obre una ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat
A l’entrevista amb Montilla de dijous la seguiran altres cites amb Pujol, Mas, Aragonès i Torra
Puigdemont queda, en principi, fora de la llista
El president sol esmentar Pujol per atribuir-li la primera gran transformació que va viure Catalunya
La reunió del president Salvador Illa amb l’expresident José Montilla dijous al Palau de la Generalitat no va ser una trobada aïllada. S’emmarca, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en una ronda de contactes amb tots els seus antecessors que es completarà les pròximes setmanes i que inclourà Jordi Pujol, Artur Mas, Pere Aragonès i Quim Torra. Queda doncs a priori fora d’aquesta agenda Carles Puigdemont, perquè les cites estan previstes per conèixer la tasca institucional de les seves respectives oficines com a expresidents, mentre que el líder de Junts continua en la primera línia de la política.
"El respecte a les institucions i l’autogovern és un dels objectius del president Illa i aquestes trobades s’emmarquen en aquesta fita", asseguren fonts del Govern, que concreten que el president vol reforçar la institucionalitat de la Generalitat. La cita amb cada un d’ells té substància. En el cas de Montilla, és l’últim president socialista abans que Illa i també l’últim que va pactar un model de finançament amb la Moncloa fa 15 anys, amb José Luis Rodríguez Zapatero. A Pujol, Illa l’esmenta sovint en els seus discursos per atribuir-li la primera gran transformació que va viure Catalunya, seguida de la segona de la mà dels tripartits i amb el repte ara d’encarar-ne una altra amb un impuls als serveis públics en l’epicentre. Pel que fa a Artur Mas, els socialistes tenen ben present el seu intent d’acordar un pacte fiscal que va rebutjar el Govern de Mariano Rajoy i que té similituds amb el finançament singular pactat entre el PSC i ERC, a més d’haver sigut, juntament amb la sentència del Constitucional contra l’Estatut, un dels motors del procés.
Notícies relacionadesAmb Torra, Illa hi va tenir relació, especialment, durant el 2020 com a ministre de Sanitat, quan li va tocar gestionar la resposta a la pandèmia amb els presidents autonòmics. I Pere Aragonès, a qui Illa ha succeït i amb qui manté vincles que són molt recents, representa l’ERC que ha sigut imprescindible per a la investidura a canvi de fer seu una part del seu llegat i que tindrà un paper clau en l’estabilitat de l’actual Govern en minoria.
El nom que brilla per la seva absència en aquesta llista és Puigdemont, a qui Illa ha defensat que s’apliqui l’amnistia de forma "àgil, ràpida i sense subterfugis" després de la negativa del Tribunal Suprem. Falta per veure si assumirà el rol de cap de l’oposició si en els pròxims mesos pot tornar a Catalunya mantenint l’escó. En aquest cas, la reunió amb Illa serà protocol·lària i inevitable.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça