Massiva detenció de migrants per intentar travessar la frontera amb Ceuta

Desenes de joves es van concentrar en una muntanya del Marroc pròxima a la ciutat espanyola per una crida a les xarxes

Massiva detenció de migrants per intentar travessar la frontera amb Ceuta
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La crida realitzada a les xarxes socials a fer "una sortida" del Marroc per entrar massivament a Ceuta es va saldar la nit de dissabte a diumenge amb l’intent d’un miler de joves de superar el gran desplegament policial col·locat per Rabat en el costat marroquí de la frontera. Va ser una nit de carreres i de tensió a Fnideq, la localitat marroquina més pròxima a Ceuta. I també una nit de detencions que, fonts de les forces de seguretat espanyola, estimen en desenes a falta del balanç emès per la gendarmeria marroquina.

Una porció significativa dels detinguts podria estar integrada per menors d’edat. Se’ls veu córrer en els vídeos que ells mateixos han gravat i difós en xats. Els intents de llançar-se al mar i arribar a la platja de Ceuta nedant es van prolongar fins a la matinada. Durant el matí de diumenge, i des de la frontera de l’àrea de Benzú, a l’altre extrem de la ciutat, es va frustrar un altre intent, amb prop de 30 migrants llançant-se a l’aigua, van informar fonts policials ceutines.

A mig matí d’ahir, van tornar a concentrar-se grups de joves en un turó amb Ceuta a la vista, fins a sumar un front de mig miler de persones. La gendarmeria marroquina i els auxiliars militaritzats van impedir de nou el pas als migrants.

Persecucions

Dissabte, quan es feia de nit, com una condensació d’un estiu en què ha repuntat el fenomen dels "nedadors", grups nombrosos de joves es van instal·lar en diversos barris de Fnideq malgrat la magnitud del dispositiu policial, amb centenars de vehicles i prop de 5.000 agents desplegats per dissuadir els que seguien les invitacions propagades, principalment, per Instagram i Tiktok.

Fonts marroquines confirmen EL PERIÓDICO que les persecucions més grans es van produir al barri Raslota de Fnideq, on abunden els anomenats "nois del carrer". Però no només ells integraven els grups que corrien davant els gendarmes, que tractaven que no arribessin a la platja: entre els detinguts es va poder constatar la presència de nois –la pràctica totalitat són homes– algerians, i algun minoritari grup de tunisians. En l’intent nocturn de muntar una onada no es va detectar la participació de migrants subsaharians, però sí en el del matí.

"Els joves s’han pres aquesta mobilització com una cosa a mig camí entre la diversió i un repte a les autoritats i a l’Estat marroquí", explicava una font d’aquest país que treballa en tasques d’assistència social a menors. "No es tracta d’un d’aquests intents de gent buscant una vida millor, almenys aquests aquesta vegada no eren la majoria", abunda.

Missatges trobats

Al llarg de la setmana, la DGSN (Direcció General de Seguretat del Marroc) havia confirmat la detenció de més de 60 persones per distribuir online missatges que, per la Gendarmeria, consisteixen en la "fabricació i difusió de notícies falses a les xarxes socials que inciten a l’organització d’operacions massives d’immigració il·legal". Però els posts, arengues i bromes amb la clau "15/09/2024" i stickers de la bandera d’Espanya continuaven multiplicant-se a les xarxes socials segons s’aproximava diumenge.

Notícies relacionades

A partir de divendres, la policia marroquina va enviar una gran quantitat de reforços a la zona, i va efectuar durs controls a grans ciutats de l’àrea de Ceuta, com Tànger –amb pentinat de viatgers a les estacions– i Tetuan, amb revisió constant de la documentació dels estranys. El que no pogués justificar la seva presència o residència, era enviat en autocars al centre del país.

La Guàrdia Civil també havia reforçat el seu desplegament a Ceuta de manera discreta, amb l’enviament d’un centenar d’antiavalots del GRS i, a més, una patrullera del servei marítim de l’institut armat, que va coordinar ahir la vigilància amb un helicòpter i diversos drons.