Congrés

El PNB eleva la pressió sobre el Govern central i posa preual seu suport

El PNB eleva la pressió sobre el Govern central i posa preual seu suport

Iñaki Berasaluce - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts

La relació entre el PNB i el Govern central ha fet mostres de refredament en l’arrencada del curs parlamentari. Des del grup basc es queixen per la inacció del Govern davant de "compromisos" com la llei de famílies o la de secrets oficials. Sobre la taula hi ha pendent una altra qüestió clau per al PNB: el segon paquet de traspassos de competències.

Després que el portaveu del PNB, Aitor Esteban, tallés l’intent d’acostament del PP a l’evitar amb el seu vot a la Diputació Permanent la compareixença de Sánchez i els seus ministres, el PNB s’ha sumat a la iniciativa dels populars per instar el Govern a reconèixer Edmundo González com a president electe de Veneçuela. Això sí, sense pacte previ amb el PP i avisant abans el PSOE.

Per intentar reconduir la relació, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, va mantenir dijous un dinar de feina amb Esteban i el president de l’Euskadi Buru Batzar, Andoni Ortuzar.

En la sessió de control a l’Executiu, la diputada Maribel Vaquero va recriminar al ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, la falta de "compromisos" en relació amb la prestació per criança de 200 euros mensuals i el permís parental retribuït de vuit setmanes. La llei de secrets oficials és una altra reivindicació històrica dels bascos i segueix sense avenços, malgrat que Bolaños es va comprometre a treballar un consens a partir del text presentat pel PNB.

Notícies relacionades

Una de les grans prioritats dels jeltzales és un segon paquet de transferències. El Govern ja va fer tres traspassos i ara en pretén planificar mitja dotzena més: ordenació i gestió del litoral, salvament marítim, meteorologia i fons de protecció del cine.

A l’Executiu intenten restar importància al gir del PNB, però han intensificat els contactes al màxim per mirar de reconduir l’aliança parlamentària..