Quatre fulls de ruta per a ERC
ERC té perfilades les quatre candidatures que lluitaran pel seu lideratge. N’hi ha dues a les quals es pot col·locar l’etiqueta d’oficialistes perquè tenen un vincle directe amb Oriol Junqueras i Marta Rovira. Les altres dues són més ‘outsiders’, ja que amb prou feines tenen vincles recents amb la direcció del partit.
Militància Decidim
La possible tornada d’Oriol Junqueras
És la primera candidatura que es va posar a caminar. Des de principi d’estiu, Oriol Junqueras recorre les agrupacions locals del partit per buscar suports de la militància amb l’objectiu de recuperar el tron perdut. No pot vendre renovació, ja que ha liderat l’organització entre el 2011 i el 2024, però reclama una nova oportunitat per fer el mateix que va fer fa 13 anys: treure el partit del pou electoral. El seu argument als afiliats és que en els últims anys se l’ha apartat de les grans decisions de la formació. L’acompanyen altres cares conegudes com els exconsellers Raül Romeva i Bernat Soler, l’eurodiputada Diana Riba, la diputada Anna Balsera o l’alcalde Marc Puigtió, però es manté la incògnita de qui serà el número dos. Dissabte presentarà el seu projecte al Teatre de la Passió d’Olesa de Montserrat. La seva proposta és tornar a reconnectar ERC amb la societat amb un projecte esquerrà, però no ha aclarit si està disposat a arribar a pactes amb el Govern de Salvador Illa o aposta per deixar-lo caure.
Nova Esquerra
La recerca d’un líder a contrarellotge
Nova Esquerra Nacional reuneix alguns dels principals dirigents, quadros i càrrecs institucionals del partit en els últims anys. En el conflicte Junqueras-Rovira que va esclatar després de les eleccions catalanes, van prendre partit per la segona, tot i que no la inclouen formalment en el projecte. La carta que juguen és que són la renovació perquè defensen que cal superar l’etapa de Junqueras al capdavant del partit amb un lideratge més "coral" i menys personalista. "Aire fresc", resumeixen. Des de fa dues setmanes han començat a desfilar per les agrupacions per buscar suports, però el seu gran hàndicap és que encara no tenen un líder definit. Segons diverses fonts consultades per EL PERIÓDICO, la idea és presentar-lo sense més dilació la setmana que ve per començar a batre’s contra Junqueras. S’estudien com a candidats algunes de les principals cares del projecte com les diputades Raquel Sans i Teresa Jordà, l’exdiputada Alba Camps, la dirigent Marta Vilaret o l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Quan esfullin la margarida, començarà la partida.
Foc Nou
Una tercera via que es diu regeneradora
Ha sigut la principal sorpresa en la carrera pel lideratge del partit i ni tan sols s’han presentat formalment encara. La candidatura Foc Nou es presenta com una tercera via "realment regeneradora" entre junqueristes i roviristes i que es desvincula de les qüestions més difícils que han sacsejat ERC en els últims anys fins a portar-la a la crisi actual: els pactes a Catalunya amb el PSC i al Congrés el PSOE, les últimes debacles electorals o la polèmica amb els cartells que es burlaven dels germans Maragall. La seva marca, Fou Nou, mira de resumir-ho tot: tornar a començar. El problema és que les cares més conegudes que han transcendit no són estrictament un reinici. És veritat que no han participat en les grans decisions del partit, però han tingut llargues trajectòries institucionals com l’exconseller Alfred Bosch, Joan Puig, Jordi Orobitg o Miquel Àngel Estradé. També tenen pendent elegir formalment el seu candidat a president i a secretari general del partit republicà.
Notícies relacionadesRecuperem ERC
El corrent crític presenta batalla
L’última candidatura a llançar-se a l’arena ha sigut Recuperem ERC, que agrupa els membres de l’únic corrent crític que ha tingut el partit en els últims anys, el Col·lectiu Primer d’Octubre. Des del 2019 qüestionen l’estratègia pactista de la formació i volen reconduir ERC cap a la unilateralitat i el rebuig de fer-ho amb partits no independentistes. Fins ara han sigut actius internament, però també minoritaris. Liderats per Xavier Martínez Gil i Àngel Ruiz Díez, la seva principal carta és mirar de convèncer la gent que ells són els únics renovadors perquè són militants de base que mai han tingut responsabilitats orgàniques. Per tenir alguna possibilitat, volen apel·lar al 44,8% de militants que van votar en contra d’investir Salvador Illa en la consulta intern d’agost. Aquest, igual que els altres tres projectes, són ara formalment precandidatures. Per ser candidatures de ple dret hauran de buscar i presentar, entre el 15 d’octubre i el 15 de novembre, les firmes d’un 5% per cent de militants.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia