Rufián, pendent del pols entre Junqueras i Rovira

El portaveu d’ERC al Congrés podria ser desplaçat per deixar pas a Teresa Jordà

Rufián, pendent del pols entre Junqueras i Rovira
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Gabriel Rufián prefereix mantenir-se en silenci cada vegada que li pregunten per la batalla interna a ERC. "La nostra gent odia el soroll entorn a tot això", va dir de passada aquesta setmana al sortir de l’hemicicle del Congrés. El portaveu del partit a la cambra baixa fa el possible per no afegir llenya al foc en una disputa pel lideratge de la formació que es tensa cada dia més. No obstant, el seu lloc al capdavant del grup parlamentari és un dels que està en l’aire i depèn de la victòria d’Oriol Junqueras. La principal candidatura rival, propera a Marta Rovira, està impulsada, entre d’altres, per la portaveu adjunta al Congrés, Teresa Jordà. La consulta a la militància del 30 de novembre dirimirà qui aconsegueix les regnes del partit a Madrid.

Després d’haver crescut al Congrés a l’empara de la figura de Joan Tardà, Rufián ha exercit des del 2019 com a portaveu parlamentari d’ERC. A més, la seva proximitat amb Junqueras és indiscutible. Abans de les eleccions generals del 2023, va ser l’actual candidat a la presidència d’ERC qui va donar suport a Rufián per repetir com a cap de llista. I aquest últim ha donat bones proves de la seva lleialtat a Junqueras després de la decisió de lluitar pel lideratge de la formació.

A més, Rufián va ser assenyalat internament després del daltabaix d’ERC a les eleccions catalanes del maig. Un sector del partit va vincular la sagnia de vots a l’estratègia de pactes amb el Govern de Pedro Sánchez i un intent per eixamplar la base apel·lant a l’electorat d’esquerres davant un Junts que va elevar el to amb l’Executiu central. El també regidor de Santa Coloma de Gramanet fa broma habitualment sobre la quantitat de vegades que s’ha dit que el seu càrrec ha estat en joc.

Amb tot, les dinàmiques en aquest cas són diferents. El 30 de novembre, la militància d’ERC haurà d’escollir la nova direcció del partit. Davant la candidatura de Junqueras s’ha presentat Nova Esquerra Nacional, una llista pròxima a l’exsecretària general Marta Rovira que encara no té un lideratge definit. Tot i així, el dia de la presentació van prendre la paraula Jordà, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, l’exdiputada al Parlament, Alba Camps, i l’exalcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs.

Buscar "aire fresc"

Notícies relacionades

"Junqueras ha presidit el partit els últims 13 anys al costat de Marta Rovira i constatem que aquest cicle polític ha acabat", va assegurar Jordà a l’agost, deixant clar que la seva hipotètica victòria comportaria una remodelació de les dinàmiques del partit i, per tant, dels que l’executen. També va parlar de buscar "aire fresc" i de "renovar" l’estratègia de la formació.

La derrota de Junqueras podria significar el desplaçament de Rufián per deixar pas a Jordà, que va arribar nova al Congrés al començament de la legislatura. El dubte és què faria l’actual portaveu. Fonts properes asseguren que "el dia que no estigui còmode amb el que defensa el seu partit se n’anirà", però que, per ara, prefereix "no especular sobre això". Des de Nova Esquerra Nacional van defensar que "no sobra ningú".