Proposta de llei de conciliació

Feijóo vol estendre el model valencià d’escoles infantils gratis de 0 a 3 anys

El PP planteja que la mesura la financin al 50% el Govern i les autonomies

El president popular va criticar la renúncia a legislar del Govern, davant la seva falta de majoria

Feijóo vol estendre el model valencià d’escoles infantils gratis de 0 a 3 anys
2
Es llegeix en minuts
Borja Campoy

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar ahir a Alacant que la seva formació portarà al llarg del mes de setembre la gratuïtat de les escoles infantils en una nova llei de conciliació, exportant, d’aquesta manera, el model que ha iniciat aquest curs el Govern de Carlos Mazón a la Comunitat Valenciana, que inclou la gratuïtat a les aules de 0 a 3 anys. Aquesta mesura, segons el dirigent popular, comportarà "una col·laboració entre el Govern central i les comunitats autònomes", de manera que serà finançada per cada part al 50%. Les paraules de Núñez Feijóo van arribar després de la visita a una escola infantil a la capital de la província, en una cita en la qual va estar acompanyat pel mateix Mazón i per la vicesecretària de Sanitat i Educació del Partit Popular, Ester Muñoz.

Un dels pilars de la proposta que el PP portarà al Congrés aquest mes és la gratuïtat de les escoles infantils de 0 a 3 anys "a totes" les famílies del país, com s’ha implantat aquest curs a la Comunitat Valenciana per a 72.000 places, igual com passa en autonomies com Galícia o Castella i Lleó, entre d’altres. Feijóo va remarcar que la conciliació és una de les bases del "nou Estat del benestar a Espanya" i va afegir que, degut al fet que el Govern de Pedro Sánchez "està lamentablement renunciant a legislar, perquè no té majoria al Congrés, el PP portarà la gratuïtat de les escoles infantils en una nova llei de conciliació", que es presentarà aquest mes de setembre a la Cambra baixa.

Conciliació

Notícies relacionades

El líder popular va assenyalar que aquesta mesura l’estan implementant fins ara els presidents de la seva formació "amb càrrec al 100% dels seus pressupostos". Segons els càlculs que ha difós sobre la seva proposta, l’Estat aportaria 2.000 milions d’euros, per 2.000 milions més de les comunitats autònomes. Feijóo considera que aquest moviment suposarà "un abans i un després en la llibertat i la gratuïtat de les escoles infantils" i "un pas cap a l’Espanya formada i amb coneixement en la qual creuen la majoria dels espanyols". En aquesta línia, va destacar que la Generalitat de Mazón ha fet "un pas que no té marxa enrere en la història de la conciliació", malgrat l’infrafinançament autonòmic que "pateix des de fa molts anys" i el dèficit estructural provocat per l’actual model de finançament.

El líder autonòmic va ser felicitat pel seu president nacional per haver aconseguit una "conquesta social" per afavorir la conciliació, la igualtat d’oportunitats i l’educació, sense diferències pel nivell de rendes de les famílies, i va posar èmfasi que "els governs del canvi estan funcionat amb realitats tangibles i decisions meditades amb una despesa elevada, però que són una inversió a mitjà termini". Feijóo va insistir que el de la Comunitat Valenciana ha sigut fins ara l’únic Govern autonòmic que ha culminat la implantació "d’una vegada, en un sol curs", per a "a partir d’aquest moment tenir assegurada l’educació des del primer instant fins a la universitat o postgrau". Per la seva banda, Mazón va recordar que la mesura té un doble objectiu, vinculat amb la llibertat: l’elecció de centre i el moment en el qual s’escolaritza els nens mitjançant una matricula oberta i gratuïta.