L’agenda del Govern

El Govern vol prioritzar la negociació pressupostària al finançament

Paneque veu «absolutament necessari» el nou model, però evita fixar dates 

Els Comuns exigeixen Illa que abordi les dues carpetes alhora

El Govern vol prioritzar la negociació pressupostària al finançament
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern veu "absolutament necessari" que Catalunya aconsegueixi un finançament singular per poder tenir "més recursos" per destinar a polítiques socials, com per exemple en matèria d’habitatge. Així ho va expressar la consellera portaveu Sílvia Paneque ahir en una entrevista a La 2, en què també va voler calmar els ànims de la resta de comunitats crítiques amb l’acord, donant per fet que el model que acabi resultat de l’acord entre el PSC i ERC serà "solidari" i no anirà "en detriment d’altres territoris".

No obstant, Paneque va demanar prioritzar ara els pressupostos de la Generalitat per al 2025 i va rebutjar planificar la posada en funcionament d’aquest nou model de finançament. "Aquesta determinació en el temps no la puc assegurar ni dir, el que sí que puc dir és que la prioritat és la negociació pressupostària", va asseverar a la pregunta de si la declaració de la renda del 2026 ja es podrà fer a través de l’Agència Tributària de Catalunya, com va assegurar ERC.

Interpel·lada sobre si és o no un concert econòmic, Paneque va respondre que no s’ha de perdre en un "debat de paraules" a una qüestió "tan important i necessària", i va instar a allunyar-se del "soroll" que "distreu", també del d’alguns barons del PSOE. En aquest punt, va insistir que l’acord no va d’"imposar Catalunya per sobre d’altres regions". "Sempre que a Catalunya li ha anat bé, a Espanya li ha anat bé", va afegir.

També va voler ser prudent quant al traspàs de Rodalies acordat per ERC amb el PSOE durant la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. Paneque va assegurar que abans de final d’any es donaran a conèixer els estatuts de l’empresa mixta per al traspàs de Rodalies, però va demanar temps per millorar la infraestructura ferroviària. "No vull generar expectatives que no puc complir", va rematar, demanant almenys dos anys de marge.

Notícies relacionades

Soci clau

Pel seu costat, els Comuns són un dels socis clau del Govern si vol avançar en aquesta legislatura. El seu portaveu, Joan Mena, va assegurar ahir que la negociació dels pressupostos ha de ser "prioritària", però va avisar el president Illa que no pot descuidar el finançament: "No és incompatible". És per això que aquest partit exigeix a la nova Generalitat que amb una mà negociï els comptes i, amb l’altra, doni els primers avenços en l’acord de finançament. "Hem d’estar centrats en els pressupostos, però treballem també per tenir aquest finançament al més aviat possible", va concloure el portaveu.