Sánchez recula i promet pactar per posar fi a la sequera legislativa

El cap de l’Executiu matisa les paraules sobre governar "sense el legislatiu" i demana al PSOE que es "deixi la pell" en el diàleg

«És el moment per al diàleg i l’acord, el Govern estén la mà als grups», diu Sánchez

Sánchez recula  i promet pactar  per posar fi a la sequera legislativa
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va llançar ahir al Congrés un missatge molt diferent al que va transmetre fa només nou dies a la seu del PSOE. "Hi ha Govern per a llarg […] Avançarem amb determinació, amb o sense suport de l’oposició. Amb o sense concurs del poder legislatiu", va assenyalar el president el 9 de setembre davant el comitè federal socialista. Les seves paraules, que prefiguraven una legislatura de resistència, amb escasses iniciatives parlamentàries aprovades i d’esquena a la resta de grups, van suscitar malestar entre els socis de l’Executiu. Així que Sánchez va acudir a la Cambra baixa amb un altre discurs.

Durant la seva intervenció en obert davant els diputats, senadors i eurodiputats del seu partit, Sánchez va insistir que portarà el seu actual mandat fins al 2027, amb o sense Pressupostos aprovats, però va col·locar el focus en la necessitat que els socialistes es "deixin la pell" i tinguin cintura per arribar a acords amb els seus socis. Inclòs Junts, la formació més allunyada de Sánchez de totes les que van recolzar la seva investidura, amb la qual el PSOE està immers ara en una complexa negociació per transferir a Catalunya les competències de migració.

"És la primera vegada en aquests sis, gairebé set, anys des que governem que es presenten 18 mesos sense eleccions a la vista. És el moment per al diàleg i l’acord. El Govern estén la mà als grups", va assenyalar Sánchez. Per a l’entorn del president del Govern, l’actual sequera legislativa (amb només cinc lleis i quatre reials decrets aprovats des que va arrencar la legislatura) no obeeix tant a l’heterogeni bloc d’investidura com a la successió de comicis durant la primera part del 2024.

Però l’únic anunci concret portat a terme per Sánchez ahir casa malament amb la seva presumpta disposició al diàleg amb l’oposició. El cap de l’Executiu va anunciar que el Consell de Ministres aprovarà avui mesures de regeneració que ni tan sols han sigut abordades a fons amb Sumar, el soci del PSOE en la coalició, i molt menys amb la resta de grups.

Tot i així, el president va insistir. "Hi ha Govern per a llarg. Toca asseure’s a negociar per aprovar mesures que millorin la vida dels ciutadans. Mà estesa. La porta de la Moncloa està oberta a tot aquell que vulgui negociar i sumar. Us demano que practiqueu aquesta política de diàleg i acord. Que us obriu a les idees d’altres forces polítiques", va demanar Sánchez als seus parlamentaris, que malgrat la complexa conjuntura, sobretot per part de Junts, no llança la tovallola amb els Pressupostos de l’any que ve.

Diners per a comunitats

Notícies relacionades

Igual com va fer dimarts passat la seva vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, quan el Govern va aprovar el sostre de despesa i el camí d’estabilitat, el líder socialista va insistir que els comptes públics permetran a les autonomies i ajuntaments disposar d’una inversió més gran. En aquest cas, 5.000 milions d’euros més durant l’any que ve. Uns diners, van explicar, que serviran "perquè hi hagi més escoles públiques, més hospitals, més residències públiques de gent gran, que podrien no arribar si els partits conservadors obliden els seus votants i es deixen portar pel sectarisme".

"Continuem defensant una fiscalitat progressiva i un nou sistema de finançament autonòmic que garanteixi la igualtat entre espanyols", va seguir Sánchez, sense citar el polèmic pacte entre el PSC i ERC que a canvi de la investidura d’Illa incorpora la futura capacitat de Catalunya per recaptar i gestionar tots els impostos generats al seu territori.

Temes:

Govern PSOE